Rusija je saopštila da je digla borbene avione kako bi sprečili dva američka strateška bombardera da pređu granicu iznad Barencovog mora na Arktiku.

Moskou tajms prenosi navode AFP da američka vojska rutinski izvodi letove iznad međunarodnih voda i za te operacije tvrdi da se izvode u neutralnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom.

Naviodi se da je Moskva poslednjih meseci počela agresivnije da odgovara na ove vežbe i u junu je upozorila da letovi američkih dronova iznad Crnog mora donose rizik koji može da dovede do "direktnog" vojnog okršaja Rusije i NATO.

profimedia0573511417.jpg
Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane je navelo da su borbeni avioni dignuti kako bi se presrela "vazdušna meta koja se približavala državnoj granici Ruske Federacije".

profimedia0423072202.jpg
Profimedia 
B-52foto: Profimedia

- Posade ruskih borbenih aviona identifikovale su vazdušnu metu kao par strateških bombardera B-52H Ratnog vazduhoplovstva SAD. Kako su se ruski borbeni avioni približili, američki strateški bombarderi su korigovali kurs leta, pomerivši se i potom se i sklonivši od ruske državne granice - saopšteno je iz Moskve.

(Kurir.rs/AFP/The Moscow Times/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija "AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI" Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK