Izborni štab Donalda Trampa priprema teren za prilagođavanje kampanje ako se iz trke povuče njima neuporedivo povoljniji Džo Bajden, navodi Njujork tajms.

Republikanci računaju s tim da će u slučaju odustajanja aktuelnog predsednika, rukavice u ring baciti njegova desna ruka, potpredsednica Kamala Haris, zbog čega već rade na pripremi negativnih oglasa koji će biti fokusirani na brojne propuste učinjene tokom vršenja dužnosti javne tužiteljke u Kaliforniji.

Treba odmah naglasiti da Trampu i grupi neuporedivo više odgovara Bajdenov ostanak u trci, zato što trenutni predsednik svakim novim javnim nastupom vlastitoj kampanji zada ozbiljan udarac, čime podstiče i svoje stranačke kolege da u sve većem broju istupe u apelima da odstupi, čime se raskrinkava nedostatak stranačke sloge u jeku vrlo neizvesne kampanje. Drugim rečima, zbog haosa i panike koja zbog Bajdena trenutno vlada među demokratama Tramp ne treba ni da pomakne prstom da mu ankete idu na ruku.

Republikanski stratezi strahuju da bi eventualna smena kadrova na američkoj levici rezultirala mlađim i agilnijim kandidatom, što bi, pak, naglasilo poodmakle godine Donalda Trampa, kao i činjenicu da se i njemu sve češće omaknu lapsusi.

Trampov štab, naime, računa s tim da će demokrate u slučaju zamene kandidata prednost dati Kamali Haris, jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsednice rezultovalo novim raskolom u tzv. demokratskoj koaliciji, biračkom telu Demokratske stranke, ističe NYT.

z02-ap-evan-vucci.jpg
AP/Evan Vucci 
foto: AP/Evan Vucci

Međutim, zlu ne trebalo, Trampov štab je zadužio nekolicinu svojih službenika da iskopa prljavštinu i o drugim demokratskim guvernerima i senatorima, čija su se imena spominjala u nekim kombinacijama predsedničke trke, poput Gevina Njusoma iz Kalifornije ili Grečen Vitmer iz Mičigena.

Treba imati na umu i činjenicu da će u slučaju Bajdenove smene morati da se traži novi potpredsednički kandidat koji će takođe morati da bude ocrnjen.

U ovom kontekstu, republikanci su se laserski fokusirali na Džoša Šapira, guvernera Pensilvanije; jedna od saveznih država oko koje će se ove godine voditi bitka za svaki glas, zbog čega se upravo ovaj demokrata taktički nameće kao najlogičniji izbor za eventualnog "saputnika u kampanji" novog predsedničkog kandidata.

Uprkos tome što bi Kamala Haris bila prvi izbor za Bajdenovu zamenu u ovogodišnjoj trci tek neprimetnoj šačici demokrata, republikanci od nje možda i najviše strahuju, jer bi mogućnost izbora prve žene i prve Afroamerikanke u istoriji SAD-a mogla da mobilizuje etničke manjine, na koje su oni ove godine računali u rekordnom broju.

xxxx01-epa-erik-s-lesser.jpg
EPA/Erik S Lesser 
foto: EPA/Erik S Lesser

Jednako tako, Haris bi bila neusporedivo efikasnija o komunikaciji pitanja pobačaja, koji se profilisao kao Ahilova peta Republikanske stranke. Ne treba zanemariti ni činjenicu da bi kao bivša tužiteljka Haris sigurno koristila baš svaku priliku da birače podseti kako se s druge strane glasačkog listića nalazi osuđeni kriminalac i se*sualni predator, od čega Trampov štab takođe želi da pobegne kao đavo od tamjana, jer se taj problem ispostavio ozbiljnim među ženama iz američkog predgrađa.

Međutim, i pored svih problema, trenutno je teško naći segment u kojem demokrate u ovoj fazi kampanje bolje rade od republikanaca. Za razliku od demokrata, koji nedeljama puštaju prljav veš svoje stranke pred celim svetom, republikanci na krilima prošlonedeljne konvencije projektuju jedinstvo, zajedništvo i harmoniju.

Za razliku od demokrata, čiji je kandidat u samoizolaciji zbog kovida-19, Tramp se samo 24 sata nakon neuspelog atentata pojavio pred hiljadama pristalica na stranačkoj konvenciji. Takođe, za razliku od demokrata čiji su donatori "zatvorili slavinu" i čekaju koherentniju strategiju, teškaši Silicijumske doline stali su iza republikanaca.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)