BAJDEN SE POVUKAO IZ PREDSEDNIČKE TRKE Podržao Kamalu Heris, Tramp ga opet žestoko izvređao! BELA KUĆA: Završiće mandat
Foto: AP Chuck Burton, AP Evan Vucci, AP Mark Schiefelbein

BAJDEN SE POVUKAO IZ PREDSEDNIČKE TRKE Podržao Kamalu Heris, Tramp ga opet žestoko izvređao! BELA KUĆA: Završiće mandat

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden odustao je od predsedničke trke, rekavši da je to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje.

Razvoj događaja mogli ste da pratite na našem blogu.

00.37 - Tramp donirao novac Kamali Heris pre 10 godina

Donald Tramp donirao je 5.000 dolara za kampanju Kamale Haris za reizbor 2014. godine za kalifornijsku državnu tužiteljku, saopštio je demokratski kongresmen iz Floride Džared Moskovic.

On je objavio na X mreži fotografiju čeka s Trampovom donacijom Haris, nazivajući ga "mudrim ulaganjem".

00.16 - Džej Di Vens napao Kamalu Haris

Kandidat republikanaca za potpredsednika SAD Džej Di Vens napao je večeras američku potpredsednicu Kamalu Haris, optuživši je da laže o mentalnim sposobnostima predsednika Džozefa Bajdena.

Pošto se 81-godišnji predsednik SAD večeras povukao iz trke za reizbor i podržao kandidaturu Kamale Haris, Vens je na Iksu napisao da je "Džo Bajden najgori predsednik" u poslednjih 40 godina.

"Džo Bajden je najgori predsednik u mom životu, a Kamala Haris je bila tik uz njega na svakom koraku. Tokom poslednje četiri godine, ona je potpisala Bajdenove politike otvorenih granica i zelene prevare koje su povećale troškove stanovanja i namirnica", napisao je Vens.

Džej Di Vens
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vens, senator iz Ohaja i potpredsednički kandidat Donalda Trampa, naveo je da je Haris odgovorna "za sve te neuspehe" i dodao da je "gotovo četiri godine lagala o Bajdenovim mentalnim sposobnostima, opterećujući naciju predsednikom koji ne može da radi taj posao".

"Predsednik Tramp i ja smo spremni da spasimo Ameriku, ko god da je predsednički kandidat demokrata", dodao je Vens.

00.12 - Tramp ponovo žestoko udario na Bajdena

Donald Tramp se ponovo oglasio i udario na Džoa Bajdena.

"Zar iko stvarno veruje da je pokvareni Džo imao kovid? Ne, želeo je otići još 27. juna, u noći debate, gde je bio potpuno uništen. To je bio veliki trenutak u padu Džoa Bajdena. To je bio trenutak kada je Džo otkriven kakav je, nesposoban čovek koji nikada nije ni trebalo da bude predsednik. Džo Bajden nije sposoban da služi - on uništava našu zemlju!", napisao je Tramp na društvenoj mreži.

00.02 - Hanter Bajden podržao oca: Svake noći sam toliko srećan što mogu da mu kažem da ga volim

Hanter Bajden, koji je prošlog meseca osuđen po tri optužbe u vezi sa kupovinom revolvera 2018. godine, podelio je ličnu poruku za svog oca Džoa.

Četrdesetčetvorogodišnji Bajden je zamolio sve Amerikance da mu se večeras pridruže "u zahvalnosti predsedniku za sve što je učinio tokom poslednjih 54 godine javne službe".

"Tokom celog svog života, gledao sam svog tatu s divljenjem. Kako je mogao da trpi toliko patnje, a da ipak drugima da toliko od onoga što je ostalo od njegovog srca?"

"Ne samo kroz politike koje je usvojio, već i kroz pojedinačne živote koje je dotakao."

Hanter Bajden
foto: AP Jose Luis Magana

"Tokom života sam bio svedok kako upija bol bezbrojnih običnih Amerikanaca kojima je dao svoj lični broj telefona, jer je želeo da ga pozovu kada su u bolu."

"Kada su im poslednje nade prolazile kroz ruke, ta bezuslovna ljubav bila je njegova zvezda severnjača kao predsednika, i kao roditelja."

"On je jedinstven u javnom životu danas po tome što ne postoji razdaljina između Džoa Bajdena kao čoveka i Džoa Bajdena kao javnog službenika poslednjih 54 godina."

"Svake noći sam toliko srećan što mogu da mu kažem da ga volim i da mu se zahvalim. Molim sve Amerikance da mi se pridruže večeras i učine isto."

"Hvala vam, gospodine predsedniče. Volim te, tata", naveo je Hanter Bajden.

23.57 - Oglasila se i Moskva

Nakon povlačenja američkog predsednika Džoa Bajdena iz predsedničke trke, Kremlj je rekao da će pomno pratiti situaciju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin okarakterisao Bajdena kao predvidljivog kandidata, kojeg Rusija preferira umesto Trampa.

23.46 - Bajden će se sastati sa Netanjahuom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Beloj kući ove nedelje kako je planirano, uprkos Bajdenovom povlačenju iz predsedničke trke, izjavio je danas anonimno jedan američki zvaničnik.

Dodao je da tačan termin sastanka nije utvrđen jer se Bajden oporavlja od kovida-19.

Netanjahu bi trebalo da se obrati Kongresu u sredu. Očekuje se da će se sastati i sa potpredsednicom Kamalom Haris, koja je sada najizglednija da bude kandidat demokrata na predstojećim predsedničkim izborima.

23.19 - Robert Kenedi Mlađi pozdravio Bajdenovu odluku

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi pozdravio je odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor i pozvao Demokratsku stranku da nominuje Bajdenovu zamenu putem "otvorenog procesa".

Kenedi, bivši demokrata, izjavio je da se nada da će Demokratska stranka "koristiti neutralno glasanje" da izabere najjačeg kandidata da pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, preneo je CNN.

Kenedi je kritikovao partijsko vođenje primarnog procesa.

"Pozivam Demokratsku stranku da se vrati svojoj tradicionalnoj posvećenosti demokratiji i da to ilustruje otvorenim procesom", naveo je Kenedi.

Prema njegovim rečima, Bajdenovo "progresivno pogoršanje" potkopalo je njegovu kandidaturu.

Robert Kenedi Mlađi
Robert Kenedi Mlađifoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

23.07 - Bela kuća: Bajden se raduje završetku svog mandata

Bela kuća kaže da se predsednik Bajden "raduje završetku svog mandata". Bajden je i svojoj početnoj izjavi rekao da će završiti svoj mandat.

"Predsednik Bajden je od svog prethodnika nasledio ekonomiju u slobodnom padu, naglo povećanje stope nasilnog kriminala i saveze u ruševinama. On je to preokrenuo kako bi ostvario najjači ekonomski rast u svetu i najnižu stopu nasilnog kriminala u gotovo 50 godina, dok je NATO učinio većim nego ikad. Raduje se završetku svog mandata i postizanju još istorijskih rezultata za američki narod", rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts u izjavi za CNN.

Bela kuća
foto: Shutterstock

22.55 - Tramp je sada najstariji predsednički kandidat u istoriji SAD

Zabrinutost zbog starosti Džoa Bajdena bila je centralna tema u pozivima unutar Demokratske partije da se povuče.

Ironija u njegovom povlačenju je ta da Donald Tramp sada postaje najstariji predsednički kandidat u istoriji SAD, sa 78 godina.

Donald Tramp
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

To je, naravno, pod pretpostavkom da neko još stariji ne zameni Bajdena kao demokratskog kandidata.

Kamala Haris, potpredsednica koju je formalno podržao Bajden, ima 59 godina.

22.51 - Trampova desna ruka: "Idemo u borbu"

Republikanac Džej Di Vens, novi kandidat bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za potpredsednika, rekao je da je Bajden najgori američki predsednik i da je Kamala Haris bila uz njega na svakom koraku.

Vens je izjavio da su on i Tramp spremni da spasu Ameriku bez obzira na to ko je na vrhu liste demokrata.

"Idemo u borbu", poručio je na X-u.

22.34 - Predsednik Vučić o Bajdenovom povlačenju: "Biće neizvesno"

Rekao sam da će se baš tako odigrati. Znao sam da to sledi. Otkriću vam tajnu - nema Kamala Haris velikih izgleda protiv Trampa. To će biti jedna od najneizvesnijih utkamica. Mislim da je doneta odluka, vrlo mudra odluka u štabu Demokrata da, ako se u nešto pomalo razumem, to su svakako izbori, da se uključi u kampanju Mišel Obama. Što će reći, kandidat će biti Kamala Haris, ali će da je nosi Mišel Obama i da se transfer popularnosti sa Mišel Obame prebaci na Kamalu Haris. Kamala Haris nema tu vrstu ni emocije, ni tu vrstu harizme kojom bi mogla da pridobije u ovom trenutku većinu u odnosu na Trampa, ali Mišel Obama ima. Dakle, Obama to je deo dila koji je napravljen i obaveštavam vas, pošto to znam, ne zato što sam vidovit ili ne znam šta, i videćete njenu veliku ulogu u ovoj kampanji i to će ove izbore napraviti izuzetno interesantnim. Inače, Kamala, ja sam je upoznao u Minhenu, mislim. Onako, žena, žustra, energična, oni očekuju da doprinese posebno uz ulogu gospođe Obame, da doprinese strahovitom rastu popularnosti kod afroameričke populacije, stabilizacije popularnosti kod latino populacije. Afroamerička populacija je na oko 14 procenata, u Americi 19%, čak kažem, 21% ide latino populacija i naravno urbana populacija koja mora iz letargije da se podigne u potpunost i da bi mogli uopšte da se takmiče protiv predsednika Trampa. Što se nas tiče, s pažnjom sve da gledamo, da pokušamo da imamo najbliže kontakte i najbliže odnose sa ljudima iz okruženja predsedničkog kandidata Trampa, bivšeg predsednika, naravno i da imamo unapred pripremljene odnose sa ljudima gospođe Kamale Haris. To je ono što mi možemo da radimo, ali ovo što se tiče atentata, ovo jeste zastrašujuće i ne bih da govorim šta bi bilo da se to negde drugo desilo i kako bi nam držali pridike.

Ja sam samo dovodio u pitanje aršine koje se zemlje karakterišu kao demokratske, a koje ne. Mislim da je strašno važno da imamo dobre odnose sa SAD i da popravimo te odnose. Moramo da imamo dobre odnose i sa Rusijom. To je politika koja nas je dovela do ovih razultata. Slušam već 12 godina "nećete moći na 2 stolice", a mi imamo samo jednu, srpsku stolicu. A da li ćemo moći da sedimo na svojoj stolici, videćemo. Za sada smo uspevali" kazao je predsednik Srbije.

22.27 - Oglasila se Kamala Haris

"Počastvovana sam što imam podršku predsednika i moja namera je da zaradim i pobedim u ovoj nominaciji. Tokom prošle godine, putovala sam širom zemlje, razgovarala sa Amerikancima o jasnom izboru na ovim važnim izborima. I to je ono što ću nastaviti da radim u danima i nedeljama koje su pred nama. Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku – i ujedinim našu naciju – da pobedim Donalda Trampa i njegovu ekstremnu agendu Projekta 2025"

22.15 - Oglasio se i Barak Obama

Bivši predsednik Barak Obama izrazio je podršku predsedniku Džou Bajdenu nakon što je izašao iz predsedničke trke 2024, opisujući ga kao "patriotu najvišeg reda".

"Znam da Džo nikada nije odustao od borbe. Za njega da pogleda politički pejzaž i odluči da treba da preda baklju novom kandidatu je sigurno jedno od najtežih u njegovom životu. Ali znam da ne bi doneo ovu odluku osim ako ne veruje da je to ispravno za Ameriku. To je svedočanstvo ljubavi Džoa Bajdena prema zemlji — i istorijski primer istinskog javnog službenika koji ponovo stavlja interese američkog naroda ispred svojih, koje će buduće generacije lidera biti dobro da slede", navodi se u saopštenju kancelarije Baraka i Mišel Obame.

Džo Bajden, Džozef Bajden, Barak Obama
foto: Profimedia, Shutterstock

Dalje se navodi da će se "ploviti u neistraženim vodama u danima koji su pred nama".

"Ali imam izuzetno poverenje da će lideri naše stranke biti u stanju da stvore proces iz kojeg će se pojaviti izvanredan kandidat. Verujem da će vizija Džoa Bajdena o velikodušnoj, prosperitetnoj i ujedinjenoj Americi koja pruža priliku svima biti u potpunosti prikazana na Demokratskoj konvenciji u avgustu. I očekujem da je svako od nas spreman da prenese tu poruku nade i napretka u novembru i dalje”, zaključuje se.

Izjava ne uključuje podršku potpredsednici Haris kao novom kandidatu demokrata.

22.12 - Šta se dešava ako predsednički kandidat u SAD odluči da napusti trku?

Trka za predsedničke izbore u SAD 2024. godine izgledala je kao "zacementirani" revanš između predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali pre nešto manje od mesec dana desila se debata ova dva kandidata koja je dovela do tektonskog poremećaja - Bajden je danas odustao od trke.

Pitanje koje se sada postavlja jeste šta se dešava ako predsednički kandidat umre ili, kao u ovom slučaju, odustane od trke?

21.50 - Oglasio se Berni Sanders

Senator Berni Sanders pohvalio je Džoa Bajdena što je "časno i dostojanstveno" služio zemlji ubrzo nakon što je Bajden objavio da napušta predsedničku trku.

"Džo Bajden je časno i dostojanstveno služio našoj zemlji. On je bio predsednik najpro-radničke klase u modernoj američkoj istoriji. Hvala vam, gospodine predsedniče, za sve što ste uradili", napisao je Sanders na X.

21.48 - Izraelski predsednik: Bajden je istinski saveznik jevrejskog naroda

Predsednik Izraela Isak Hercog zahvalio je Džou Bajdenu na njegovoj "postojanoj podršci" izraelskom narodu tokom njegove karijere.

Hercog je rekao da je Bajden "istinski saveznik jevrejskog naroda" nakon što je postao prvi američki predsednik koji je posetio Izrael tokom rata, nakon napada Hamasa 7. oktobra.

21.45 - Nensi Pelosi: Bog je blagoslovio Ameriku veličinom i dobrotom Džoa Bajdena

Nensi Pelosi, bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Zastupničkog doma i viša demokratska kandidatkinja, komentarisala je povlačenje Džoa Bajdena iz predsedničke trke.

Izveštaji poslednjih dana sugerišu da je Pelosi rekla Bajdenu da je vreme da se povuče iz trke za Belu kuću.

"S ljubavlju i zahvalnošću predsedniku Bajdenu što je uvek verovao u obećanja Amerike. Bog je blagoslovio Ameriku veličinom i dobrotom Džoa Bajdena", objavila je Pelosi na X-u.

Pelosi nije javno podržala Kamalu Haris

21.35 - Klintonovi podržali Kamalu Haris

Bil i Hilari Klinton iskazali su svoju podršku Kamali Haris.

"Čast nam je što možemo da se pridružimo predsedniku u podršci potpredsednici Haris i učinićemo sve što možemo da je podržimo“, navodi se u zajedničkom saopštenju Klintonovih.

21.33 - Bajden do poslednjeg trenutka krio odluku od najbližih saradnika?

Džo Bajden je navodno tim svojih najbližih saradnika obavestio da se povlači u trenutku dok je objavljivano saopštenje.

21.32 - Pelosi hvali Bajdena zbog njegove odluke da se povuče

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pohvalila je Bajdena zbog njegove odluke da ne traži reizbor, ali ne podržava potpredsednicu Kamalu Haris u svojoj izjavi.

"Predsednik Džo Bajden je patriotski Amerikanac koji je uvek stavljao našu zemlju na prvo mesto. Njegovo nasleđe vizije, vrednosti i liderstva čine ga jednim od najznačajnijih predsednika u američkoj istoriji“, rekla je Pelosi.

21.31 - Ko je Kamala Haris?

Dugo su postavljana pitanja o Bajdenovoj sposobnosti za funkciju, a kružile su i glasine da kampanja predsednika "tiho procenjuje" da li Kamala Haris može da ga zameni.

Sada, kada je predsednik SAD i zvanično odustao, evo pogleda na to kako je Kamala Haris postala potpredsednica, zašto je predložena za najvišu funkciju i kakva je bila njena reakcija.

21.22 - Šta je Bajden poručio naciji kada je saopštio da se povlači iz predsedničke trke?

Predsednik SAD Džo Bajden večeras se zvanično povukao iz trke za predsednika SAD. On je saopštio da se ipak neće kandidovati na izborima koji će biti održani u novembru 2024. godine.

21.12 - Bivši britanski šef diplomactje: Bajden je veliki prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Džejsm Kleverli zahvaljuje američkom predsedniku Bajdenu što je bio "veliki prijatelj UK-a".

"Kao ministru spoljnih poslova bilo mi je zadovoljstvo da se susretnem sa Bajdenom na njegovim putovanjima u Britaniju" dotičući se kada ga je sreo kada se upisivao u knjigu žalosti kada je preminula kraljica Elizabeta II.

21.08 - Predsednik Zastupničkog doma: Bajden mora odmah da podnese ostavku

Republikanac i predsednik Zastupničkog doma Majk Džonson smatra da bi Bajden trebalo odmah da podnese ostavku.

"Ako Džo Bajden nije sposoban da se kandiduje se za predsednika, nije sposoban da obavlja dužnost predsednika. Mora odmah da podnese ostavku na dužnost. Dan glasanja na američkim izborima u novembru ne može doći dovoljno brzo", napisao je Džonson na X-u.

21.05 - Guvernerka Mičigena poručila da će učiniti sve da zaustavi Trampa

Guvernerka Mičigena Grečen Vajtmer zahvalila se predsedniku Bajdenu u objavi na društvenim mrežama nekoliko trenutaka nakon što je on objavio da se neće ponovno kandidovati 2024. Ona je takođe rekla da će njena uloga na izborima ostati ista: "učiniti sve što mogu da izaberem demokrate i zaustavim Donalda Trampa", napisala je u X objavi.

"Predsednik Bajden je veliki zvaničnik koji zna bolje od bilo koga što je potrebno da se porazi Donald Tramp", objavila je.

21.02 - Bajdenova konačna odluka da napusti predsedničku trku doneta je u poslednjih 48 sati

Konačna odluka predsednika Džoa Bajdena da napusti trku doneta je tokom poslednjih 48 sati, rekao je viši savetnik kampanje.

21.00 - Donald Tramp Mlađi napao Kamalu Haris

Donald Tramp mlađi napao je potpredsednicu Kamalu Haris, koju je aktuelni predsednik Džo Bajden podržao da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima..

"Kamala Haris poseduje čitavu levičarsku politiku Džoa Bajdena. Jedina razlika je što je ona još liberalnija i manje kompetentna od Džoa, što zaista nešto govori. Ona je bila zadužena za granicu i videli smo najgoru invaziju migranata u našoj istoriji!" rekao je Tramp mlađi.

20.47 - Oglasila se Džil Bajden

Prva dama Džil Bajden oglasila se na Instagramu i postavlila emotikone srca, zajedno sa Bajdenovim pismom.

20.35 - Bajden podržao Kamalu Haris

Predsednik SAD Džo Bajden odustao je od trke za Belu kuću, te je podržao podržao potpredsednicu Kamalu Haris da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

"Danas želim da ponudim punu podršku Kamali da bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate, vreme je da se okupimo i pobedimo Trampa. Hajde da uradimo ovo", rekao je Bajden u objavi na X .

20.27 - Oglasio se i Tramp

Nedugo nakon zvaničnog saopštenja da se Bajden povlači, oglasio se i republikanski kandidat Donald Tramp, koji je prokomentarisao odluku aktuelnog lidera SAD.

"Bajden je najgori predsednik u istoriji naše zemlje", kazao je Tramp.

19.56 - Bajden zvanično saopštio da se povlači

Američki predsednik Džo Bajden odustao je od predsedničke trke, rekavši da je to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track