KAKO SE "RASPAO" BAJDEN: Hronologija pada američkog predsednika u manje od mesec dana, od debakla na debati do povlačenja iz trke
Foto: EPA Steve Apps

ANALIZA BBC

KAKO SE "RASPAO" BAJDEN: Hronologija pada američkog predsednika u manje od mesec dana, od debakla na debati do povlačenja iz trke

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden je u manje od mesec dana prošao put od sigurnog kandidata Demokratske partije za reizbor na tu funkciju do povlačenja iz trke za Belu kuću.

BBC je uradio hronologiju Bajdenovog "raspada".

27. jun - Televizijska debata u kojoj su Bajdenovi često nesuvisli, nemušti i nerazumljivi odgovori ostavili mnoge u zabuni i koji su se zapitali o njegovoj sposobnosti da obavlja funkciju.

28. jun - Bajden se nada da će okončati sumnje govorom u kampanji u Severnoj Karolini u kojem kaže: „Ne govorim tako tečno kao nekada. Ne debatujem tako dobro kao nekada. Ali znam ono što znam: znam kako da kažem istinu."

2. jul - Lojd Dodžet je prvi predstavnik demokrata koji je pozvao Bajdena da se povuče. Ubrzo mu se pridružuju i drugi.

5. jul - U intervjuu Džordžu Stefanopolusu iz ABC, Bajden kaže da bi samo „svemogući Gospod" mogao da ubedi da odstupi i da neće ići na mentalni test.

8. jul - Posle vikenda unutarstranačkih nesuglasica, u intervjuu Morning Džo, Bajden kaže: „Ja ne idem nigde" i šalje demokratama dugo pismo u kojem poziva na jedinstvo.

Džo Bajden
foto: Kent Nishimura / AFP / Profimedia

10. jul - Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da je „na predsedniku da odluči da li će se kandidovati", jasno stavljajući do znanja da stvar nije rešena. Glumac i istaknuti demokratski aktivista Džordž Kluni poziva Bajdena da podnese ostavku u tekstu u Njujork tajmsu, a Piter Velč postaje prvi demokratski senator koji zahteva od Bajdena da se povuče.

11. jul - Na kraju samita NATO u Vašingtonu, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Bajden naziva „predsednikom Putinom", a potpredsednicu Kamalu Haris oslavljava sa „Tramp".

13. jul - Svetla reflektora se nakratko udaljavaju od Bajdena zbog atentata na Trampa.

17. jul - Bajden je pozitivan na kovid-19, prekida kampanju i odlazi u Delaver u izolaciju. Najviši demokrata Adam Šif poziva Bajdena da „prenese baklju". Drugi poslanici prihvataju taj rečnik.

18. jul - Snimak na kojem se čuje kako Bajden zaboravlja ime ministra odbrane Lojda Ostina postaje viralan. Daje intervjuu u kojem kaže da bi odustao od izbora u slučaju pogoešanog zdravstvenog stanja.

Džo Bajden, Bajden
foto: EPA Bonnie Cash Pool

19. jul - Bajden najavljuje da će se sledeće nedelje vratiti u kampanju. Broj demokrata u Predstavničkom domu koji zahtevaju njegovo povlačenje dostigao je 30, a veliki finansijeri pojačavaju pritisak na Bajdena da se povuče.

20. jul - Tramp na mitingu u Mičigenu kaže da demokrate imaju problem jer ne znaju ko je njihov kandidat. A ne znamo ni mi, dodaje.

21. jul - U saopštenju, Bajden objavauje da napušta predsedničku trku i predlaže potpredsednicu Kamalu Haris da bude kandidat na novembarskim izborima.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)

Bonus video:

03:06

NAJNEIZVESNIJI IZBORI U ISTORIJI AMERIKE! Jelača direktno iz Njujorka otkrio: Da li će Bajden pomilovati sina zbog droge i oružja?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track