Italijanski ministar odbrane optužio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je izdao Rim time što nije imenovao Italijana za novog izaslanika Alijanse da koordiniše akcije NATO-a na južnom krilu.

NATO još nije saopštio ko će dobiti tu ulogu, ali italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je za list La Stampa tokom vikenda rekao da je Stoltenberg nominovao Španca, dodajući da tu odluku smatra "skoro ličnom uvredom".

Upitan o Krozetoovim kritikama, pres-služba NATO-a je rekla: "NATO će objaviti svako imenovanje u dogledno vreme".

Krozeto je rekao da je napisao "veoma ljutu poruku" Stoltenbergu.

"Iznervirao me je i biće ličnih posledica", rekao je on što predstavlja veoma neobično postupanje jedne članice NATO-a protiv njegovog čelnika

"To je bila izdaja principa. Italija se borila da stvori ulogu izaslanika za južni front", rekao je Krozeto i dodao da se Stoltenberg ne slaže sa odlukom o stvaranju nove uloge i da je prema tome kaznio Italiju.

NATO je prošlog meseca izabrao bivšeg holandskog premijera Marka Rutea da 1. oktobra preuzme dužnost Stoltenberga, koji se povlači posle decenije na funkciji.

(Kurir.rs/Fakti/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI