Američka potpredsednica Kamala Haris održala je juče govor u predizbornom štabu demokrata u Vilmingtonu, dan nakon što je šef Bele kuće Džo objavio da odustaje od izborne trke i podržava nju za stranačku predsedničku nominaciju.

Glas Amerike prenosi da je Haris rekla da se kao bivša tužiteljka i ranije suočavala sa „prestupnicima" i dodala da SAD imaju izbor između njene vizije koja gleda u budućnost ili vizije bivšeg predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, za kojeg ona tvrdi da želi da vrati zemlju unazad.

- Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim našu Demokratsku partiju da ujedinimo našu naciju i da pobedimo na ovim izborima. Imala sam prilike da proceuiram prestupnike svih vrsta. Predatore koji su zlostavljali žene, prevarante koji su pljačkali potrošače i prevarante koji su kršili pravila.Verujte mi kada kažem da dobro znam tipove kao što je Donald Tramp - rekla je Haris u saveznoj državi Delaver.

Ona je dodala da veruje u budućnost u kojoj nijedno dete ne mora da raste u siromaštvu, gde svaka osoba može da kupi dom, zasnuje porodicu i bude bogata, gde svaka osoba ima pristup plaćenom porodičnom odsustvu i pristupačnoj brizi o deci.

- Naša borba za budućnost je i borba za slobodu. Ako Tramp dobije priliku, potpisaće nacionalnu zabranu abortusa kako bi se abortus zabranio u svakoj državi, ali mi to nećemo dozvoliti. Suočavamo se sa pitanjima: U kakvoj zemlji želimo da živimo? U zemlji slobode, saosećanja i vladavine zakona? Ili u zemlji haosa, straha i mržnje? - navela je Haris.

profimedia0891534788.jpg
Erin SCHAFF / AFP / Profimedia 
foto: Erin SCHAFF / AFP / Profimedia

Bajden se skupu obratio putem telefonskog uključenja i izvinio se okupljenima što nije mogao da prisustvuje lično zbog infekcije koronavirusom.

On je rekao da je napuštanje izborne trke "prava stvar" i da će voditi kampanju potpredsednice Haris.

profimedia0891560639.jpg
Erin SCHAFF / AFP / Profimedia 
Kamala Haris sa suprugom Dagom Emhofomfoto: Erin SCHAFF / AFP / Profimedia

Ona je prethodno u prvom obraćanju javnosti pozdravila rezultate koje je ostvario još uvek aktuelni predsednik.

- Zaostavštini Džoa Bajdena protekle tri godine nema premca u savremenoj istoriji. U jednom mandatu je već premašio dostignuća većine predsednike koji su služili dva mandata - rekla je Haris u ponedeljak na skupu u Beloj kući, koji je održan u čast univerzitetskih sportista.

profimedia0891583122.jpg
Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia 
foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

U tom obraćanju nije direktno pominjala svoj status vodeće kandidatkinje za predsedničku nominaciju demokrata.

Gotovo sve istaknute demokrate, koje su se pominjale kao potencijalni kandidati za nominaciju, podržale su Haris, a juče je to učinila i Nensi Pelosi, bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa i jedna od najuticajnijih demokrata sa najdužim stažom.

Tramp: Demokrate ukrale Bajdenu izbornu trku

Trampov predizborni štab nedeljama se pripremao za moguću predsedničku kandidaturu Haris.

U ponedeljak je izneta detaljna kritika rezultata koje je Haris postigla kada je reč o imigraciji i drugim pitanjima, uz tvrdnju da je ona liberalnija od Bajdena.

foto: AP/Evan Vucci

Kampanja republikanskog kandidata optužila je Haris da se zalaže za ukidanje Imigracione i carinske službe i dekriminalizaciju ilegalnih prelazaka granice, kao i za ukidanje finansiranja policije.

- Ukrali su trku od Bajdena pošto je pobedio na stranačkim izborima - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut soušal (Truth Social- Istina).

Haris za 24 sata prikupila 81 milion dolara

Novčane donacije za kampanju Haris su počele da pristižu. Njen tim je saopštio da je za 24 sata prikupljen 81 milion dolara.

EktBlu (ActBlue), vodeća platforma za prikupljanje sredstava za demokrate, saopštila je kasno u nedelju da je samo tog dana prikupila 46,7 miliona dolara.

To je bilo u suprotnosti sa nedeljama opadanja finansijske podrške Bajdenu, posebno među najvećim donatorima, posle njegovog lošeg nastupa u debati protiv Trampa krajem juna.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)