"DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA!" Eksperti: Postoji mogućnost da Mišel Obama bude PREDSEDNIČKI KANDIDAT?
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, AP Paul Sancya, Profimedia

kurir televizija

"DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA!" Eksperti: Postoji mogućnost da Mišel Obama bude PREDSEDNIČKI KANDIDAT?

Planeta -

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden povukao se iz trke za novi mandat pre nešto više od 48 sati. Njegov protivkandidat i prethodni predsednik Donald Tramp sa radošću je primio ovu vest i poručio da će potpredsednicu Sjedinjenih Država Kamalu Haris, koju su mediji proglasili Bajdenovom naslednicom gotovo odmah nakon objavljivanja njegove odluke, pobediti lakše nego Bajdena.

Međutim, to da će Haris biti u trci sa njim još uvek nije sasvim izvesno, a kao kec u rukavu Demokrata spominje se i žena koja je već boravila u Beloj kući - Mišel Obama, supruga nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

04:10

DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA! Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su Dragoljub Kojčić, politički filozof, i Milan Đukić, advokat, koji su pružili dublji uvid u trenutnu političku situaciju u SAD.

- Što se tiče anketa i ispitivanja javnog mnjenja kada govorimo o duelu Trmapa i Kamale Haris, ide na čitavih 7 indeksnih poena, naravno u korist Trampa. Postoji proceduralna mogućnost da Mišel Obama bude nominovana za predsedničkog kandidata. Međutim, Amerika ima specifičnosti koje druge zemlje nemaju. To je civilizacija koja je dobrim delom izrasla na filmu, i nešto što bi za nas moglo delovati kao hendikep u političkom smislu, kao što su osmesi Kamale Haris, može biti prednost u američkom društvu - rekao je Kojčić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kojčić je istakao da mediji imaju ključnu ulogu u izborima.

- Mediji oblikuju percepciju javnosti i političkih elita. Medijska predstava može doneti nekoliko procenata prednosti kandidatu. Donald Tramp, na primer, otelovljuje karaktere koje je u američkom filmu igrao Džon Vejn - dodao je.

- Kamala Haris je već bila viđena kao potencijalni naslednik Džo Bajden. Ima tužilačku karijeru i autoritet, što nije nevažno. Iako nije iskoristila ove četiri godine za promociju, njen potencijal ne treba zanemariti - rekao je Đukić.

Đukić je naglasio da Kamala Haris može postati snažan protivkandidat Donaldu Trampu.

- Ima oštru retoriku, mlađa je od Trampa, i predstavlja različite etničke grupe u SAD. Može privući glasače iz 'swing' država i učiniti predsedničku trku neizvesnom - dodao je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kojčić je dalje objasnio da mediji oblikuju percepciju kandidata, često koristeći psihološke trikove.

- Snimanje Kamale Haris pored Mišel Obame može preneti ugled i popularnost na Kamalu. Američki politički marketing je specifičan i mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja - rekao je Kojčić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Tramp je marketinški mag koji zna kako da iskoristi svaku situaciju u svoju korist. Kamala Haris ima svoje prednosti, poput osmeha koji joj daju specifičan karakter. U Sjedinjenim Državama, politička pitanja su ključna, ali mediji često skreću pažnju s međunarodnih kriza na unutrašnje probleme - dodao je Đukić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:50

TRAMP SPREMA AMERIKU ZA TREĆI SVETSKI RAT? Najavio gradnju GVOZDENE KUPOLE! - Da nijedan neprijatelj ne može da nas pogodi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track