OVO JE NAJSLABIJA TAČKA KAMALE HARIS! Stručnjaci: Moraće da izabere dobrog kandidata za potpredsednika koji će da joj pomogne
Foto: EPA/Erik S Lesser

kurir televizija

OVO JE NAJSLABIJA TAČKA KAMALE HARIS! Stručnjaci: Moraće da izabere dobrog kandidata za potpredsednika koji će da joj pomogne

Planeta -

U nedavnom obraćanju, američki predsednik Džo Bajden objavio je povlačenje iz trke za predsednički mandat, ostavljajući potpredsednicu Kamalu Haris kao glavnu kandidatkinju Demokratske stranke. Bajdenova odluka izazvala je veliku pažnju, dok se Haris suočava sa izazovom obnove šansi Demokratske partije da zadrži Belu kuću na još četiri godine.

Gosti emisije "Puls Srbije", Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i novinar Boško Jakšić, pružili su uvid u potencijalne implikacije ove odluke.

14:49

OVO JE NAJSLABIJA TAČKA KAMALE HARIS! Stručnjaci: Moraće da izabere dobrog kandidata za potpredsednika koji će da joj pomogne

Darko Obradović ističe da je spoljna politika najslabija tačka Kamale Haris.

- Ona ima mnogo jači CV što se unutrašnje politike tiče, kao bivši državni tužilac Kalifornije i član senatskog odbora za pravosuđe. Što se tiče spoljne politike, ne možemo sa sigurnošću reći koja su njena opredeljenja. Ključna pitanja poput podrške Ukrajini i savezništva preko Atlantika verovatno će ostati nepromenjena, dok će politika prema Zapadnom Balkanu biti vođena ekspertima iz Stejt Departmanta - kaže Obradović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Boško Jakšić smatra da će povlačenje Bajdena značajno promeniti dinamiku izborne trke.

- Republikanci su se spremali za napade na Bajdena i njegovog sina, ali sada se suočavaju sa Kamalom Haris, koja nema politički teret iza sebe. Kamala Haris može privući birače afroazijskog porekla, žene, i mladu Ameriku, što može smanjiti prednost koju je Tramp imao do sada - objašnjava Jakšić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Obradović dodaje da će izbor potpredsednika biti ključan za Haris.

- Ona će morati da izabere kandidata koji može da privuče širok spektar birača i pojača koheziju unutar stranke. To može biti neko od guvernera ili veteran spoljne politike, sličan ulozi koju je Bajden imao kod Obame - rekao je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Što se tiče Balkana, Obradović veruje da bi pobeda demokrata bila povoljnija za region.

- Trampova administracija bi mogla biti oštrija prema kineskim investicijama u Srbiji, što bi moglo negativno uticati na ekonomske odnose. Demokrate bi verovatno nastavile sa blažom politikom prema Balkanu, što bi bilo korisno za stabilnost regiona - kaže Obradović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track