DEČAK SE IGRAO U PESKU, A ONDA JE ZADOBIO OPEKOTINE OD ČUDNOG BIĆA NALIK MEDUZI! Majka očajna: "Ovo nikad nismo videli"
Foto: Printscreen

užas

DEČAK SE IGRAO U PESKU, A ONDA JE ZADOBIO OPEKOTINE OD ČUDNOG BIĆA NALIK MEDUZI! Majka očajna: "Ovo nikad nismo videli"

Planeta -

Neobična situacija zadesila je porodicu koja godinama letuje na Tasosu, ali ovakvu situaciju nikada do sada nisu imali. Naime, prema rečima majke Mirele Isabele, dečaka je na plaži u Grčkoj izujedala "čudna" meduza i napravila mu ozbiljne opekotine.

Majka veruje da je dečaka ova životinja opekla dok se igrao u pesku. On se verovatno oslonio kolenom na pesak i ona ga je tada opekla.

Veruje se da je u pitanju morska anemona, koje su inače pričvršćene za stene i ne pomeraju se, ali ako im se približite, možete zadobiti opekotine od kiseline koju luče pri kontaktu. To su životinje nalik biljkama koje izgledaju kao meduze ako ih okrenete naopačke. One su pričvršćene za dno i žive na stenama. Kreću se veoma sporo.

Mirela, koja je iz Rumunije, kaže da na Tasosu letuju već 15 godina i nikada im se ništa slično nije dogodilo.

Takođe, majka je napomenula da je dečak mali tako da nije znao da prepozna tačno šta mu se dogodilo.

Šta treba da radimo ako nas ubode morska anemona?

Prema rečima dermatologa Peni Dalampure, u zavisnosti od težine i obima opekotine, trag može ostati zauvek.

Morska Anemona
foto: Shutterstock

"Od ujeda anemona nastaju opekotine. Zavisi od broja njihovih pipaka, i naravno od broja cisti koje imaju i koje oslobađaju kiselinu koja je kaustična i izaziva bol, osip, svrab", kaže Dalampura.

"Ako neko dodirne morsku anemonu, prvo što treba da uradi je da odmah izađe iz mora. Pokušajte ukloniti pipke bilo rukavicom ili nečim drugim, plastičnom karticom, ali ne golim rukama. Stavite hladne obloge sa morskom vodom, a ne sa slatkom. Trljanje je zabranjeno, a nakon toga bi bilo dobro imati antihistaminski gel ili blagi kortikosteroid u obliku masti. Ako postoji alergijska podloga, onda bi trebalo otići do najbliže zdravstvene ustanove."

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track