"KLJUČNI FAKTOR BAJEDNOVOG POVLAČENJA JE PRITISAK FINANSIJERA KAMPANJE" Sukob mišljenja uživo u studiju o potezima predsednika SAD
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"KLJUČNI FAKTOR BAJEDNOVOG POVLAČENJA JE PRITISAK FINANSIJERA KAMPANJE" Sukob mišljenja uživo u studiju o potezima predsednika SAD

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden je 5. jula u intervjuu za ABC veoma samouvereno rekao:,,Samo svemogući Gospod bi mogao da me ubedi da odstupim od kandidature". Dve nedelje posle toga stiže saopštenje u kom iznosi povlačenje i za kandidata predlaže svoju potpredsednicu Kamalu Haris.

Samo nekoliko dana posle ovog dramtičnog zaokreta, Kamala Haris objavljuje da je obezbedila podršku sa više od 2.500 delegata i da je sasvim izvesno da će do 7. avgusta demokrate virtuelno glasati.

Džo Bajden
foto: Kent Nishimura / AFP / Profimedia

Gosti "Usijanja" koji su analizirali političku scenu u SAD bili su Zoran Vuletić, predsednik Gradjansko demokratskog foruma, Mirko Škrbić, Institut za javnu diplomatiju i Nikola Jović, politikolog.

Škrbić je komentarisao pomenutog svemoćnog Gospoda kojeg je Bajden izustio u svom govoru, pa je odgonetnuo kako je došlo do takvog zaokreta.

- U politici, i među političarima, ta bogojavljanja se najčešće dešavaju kroz pritisak stranačkih kolega, kroz istraživanja javnog mnjenja i kroz pritisak finansijera kampanje. Tako da, tu možemo pronaći te Božije signale koji su došli do samog Bajden. No, njegova prva izjava, da ga samo Bog može skloniti sa kandidature je bila toliko hrabra, da je njegov postupak u istoj meri toliko mudar. Mislim da je doneo najbolju moguću odluku, pokazao je svoje političko iskustvo, pokazao je požrtvovanje, stavio je ispred ličnih interesa interes svoje organizacije, a po njegovom, i svoje države.

04:33

KLJUČAN FAKTOR BAJEDNOVOG POVLAČENJA JE PRITISAK FINANSIJERA KAMPANJE Sukob mišljenja uživo u studiju o potezima Bajdena

Škrbić je onda pričao o ne najboljem trenutku za napuštanje kandidature, s obzirom na to da je 104 dana ostalo do glasanja:

- Sa nestrpljenjem očekujemo da se obrati i da sam odgovori na ta pitanja, moguće da je i zdravstveno stanje, posledica kovida, uticala na to, a moguće i da su političke okolnosti, odnosno pokušaj atentata na Donalda Trampa. Promena same kampanje je promena načina na koji će se voditi kampanja u nastavku, ali mislim da je ključan faktor pritisak finansijera kampanje.

Jović je izneo svoju analizu oko poteza načinjenih od demokrata u Americi:

- Rekao bih da se sinoć dogodio veliki obrt, kada je na najgledanijem tok šou na svetu, novinar izneo tezu, koja deluje zastrašujuća, a to je da je Bajden bukvalno smaknut. Kada je poslednji put kada ga je neko video u javnosti? Jedina oglašavanja su bila putem društvenih mreža, a odjednom se pojavio i taj kovid, koji ga je, pod znacima navoda, smakao.

Vuletić podržava politiku, ali i odluke koje je Bajden doneo:

- Cela situacija pokazuje balanost, ali i glad tamošnjih medija i javnosti za nekim senzacijama i spektaklima. Smatram da se takve odluke ne donose preko noći, a pre svega bih hteo da istaknem da je on i dalje odličan predsednik. Mislim da je pokazao kako treba da izgleda predsednik države koja je lider u svetu, a posebno se dobro nosio sa ratom koji je započet u Ukrajini, obnovio je i veze koje je Tramp doveo u pitanje sa zapadnim saveznicima iz Evrope. Mislim da je po svemu bolji od Trampa i njegove administracije. Bajdenovo povlačenje vidim kao odgovoran čin.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:10

DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA! Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track