NETANJAHU U AMERICI: Premijer Izraela sa Bajdenom u četvrtak, sastanak s Trampom pomeren za petak
Foto: AP Christophe Ena

NETANJAHU U AMERICI: Premijer Izraela sa Bajdenom u četvrtak, sastanak s Trampom pomeren za petak

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastaće se u Beloj kući u četvrtak s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom koji se oporavio od kovida.

To su objavili Netanjahuov kabinet i Bela kuća.

Sastanak Bajdena i Netanjahua dugo je očekivan zbog napetosti između te dve države saveznice posle više od devet meseci rata u Gazi.

Netanjahuov sastanak sa predsedničkim kandidatom Republikanske strane, bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom je najpre najavljen za sredu, pa potom za četvrtak da bi na kraju bio zakazan za petak na Floridi u Trampovoj rezidenciji u Mar a-Lagu.

"Radujem se što ću poželeti dobrodošlicu Bibiju Netanjahuu u Mar a-Lagu u Palm Biču, na Floridi. Tokom mog prvog mandata iskusili smo mir i stabilnost u regionu (Bliskog istoka)", rekao je Tramp najavivši da će ponovo biti tako jer očekuje da opet dođe na vlast.

On je izjavio i da je u razgovoru sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim svetskim liderima prošle nedelje objavio da će njegov program "Mir silom" (Peace through force) pokazati da "užasni i ubilački ratovi i nasilni konflikti moraju prestati".

On je takođe rekao da milioni ljudi umire, a da potpredsednica SAD i izgledna kandidatkinja Vladajućih Demokrata na predsednilkim izborima Kamala Hairs "apsolutno nema sposobnosti da to zaustavi", preneo je Frans pres.

Premijer Izraela je u Vašingtonu od ponedeljka a glavna tačka posete biće njegov govor sutra, u sredu, na zajedničkoj posebnoj sednici oba doma Kongresa SAD.

On očekuje da se tokom ove nedelje sastane i sa potpredsednicom Kamalom Haris, sada verovatnom kandidatkinjom za predsedničke izbore posle povlačenja Bajdena u nedelju iz predizborne trke.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track