Američka obrambena kompanija Lockheed Martin spremna je u Velikoj Britaniji da razvije hipersoničnu raketu koja se ispaljuje iz aviona pre nego što će je proizvoditi u svojim fabrikama u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Telegraph.

Reč je o prototipu Mako, raketi s velikim manevarskim potencijalom koja je dobila ime po najbržoj vrsti morskog psa. Raketa Mako može doseći brzinu Mach 5. Trebalo bi da je koriste borbeni avioni poput Lockheed Martinovih F-35-ica. Britansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo te avione ima u svom arsenalu, a rakete Mako koristile bi se za napade na morske i kopnene mete i za uništavanje protivvazdušne odbrane.

Ako Lockheed Martin odluči da u Velikoj Britaniji razvije raketu Mako, taj će potez predstavljati odstupanje od normi američke kompanije. Tim Kahil, predsednik Lockheedovog Odeljenja za rakete i redukciju topline koja se ispušta tokom ispaljivanja raketa, rekao je da AUKUS, trojni vojno-sigurnosni pakt između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, omogućava deljenje tehnologije između Lockheed Martina i Velike Britanije. Uz to, Kahil je dodao da AUKUS potpisnicama sporazuma omogućava da u vremenima manjih odbrambenih budžeta bolje biraju na koje će projekte trošiti novac.

- Mislim da je Mako raketa koja se može koristiti u više različitih misija, a mogla bi se napraviti i hipersonična varijanta s dobrim dometom i dobrom brzinom i dobrom kompatibilnošću s raznim platformama. Velika Britanija tu, ali i u drugim domenima, može dati važan doprinos i postati specijalizovana - rekao je Kahil za The Telegraph. Njegove izjave došle su u trenutku kada Vlada Velike Britanije pregleda svoje odbrambene troškove. Nakon što obavi pregled, predložiće projekte u koje treba uložiti, ali i one koje treba obustaviti.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ranije je saopštilo da do 2030. godine želi da razvije sopstvene hipersonične rakete i da s oko 90 kompanija evaluira opcije. Kahil smatra da Velika Britanija treba da se fokusira na popunjavanje "rupa" u AUKUS-ovim kapacitetima.

"Naše zemlje su tanke s resursima. Ako Britanija privuče takvu investiciju, Australija i Amerika time neće morati da bave. U AUKUS-u smo otvoreni za razmenu tehnologije i napredovanje do pozicije najboljeg u pojedinom segmentu. Svaka će zemlja donositi sopstvene odluke. Neće se sve svoditi na kupovanje od SAD-a ili kretanje od nule. Svet se promenio, AUKUS je nov i otvoreno pričamo o koprodukcijama koje će Amerika podržati. Ne moramo slediti stari model", pojasnio je Kahil.

The Telegraph piše da se razvoj britanske hipersonične rakete tretira kao "nacionalna misija".

Lockheed Martin raketu Mako razvija već sedam godina, a Američko ratno vazduhoplovstvo finansiralo je deo tog razvoja. Međutim, Ministarstvo odbrane SAD-a još nije naručilo raketu Mako.

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

Reuters RUSI LANSIRALI SUPERSONIČNU RAKETU SA CRNOG MORA Meta ukrajinski vojni aerodrom