PRVI SIGNAL - UKRAJINA SPREMNA ZA DIREKTNE PREGOVORE SA RUSIJOM! Kuleba u Kini rekao da oni treba da vode TRAJNOM MIRU (VIDEO)
Foto: AP

NAVODI SAUT ČAJNA MORNING POST

PRVI SIGNAL - UKRAJINA SPREMNA ZA DIREKTNE PREGOVORE SA RUSIJOM! Kuleba u Kini rekao da oni treba da vode TRAJNOM MIRU (VIDEO)

Planeta -

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, po prvi put je signalizirao da je njegova zemlja spremna da direktno pregovara sa Rusijom.

To je danas objavio hongkonški Saut Čajna morning post koji prenosi navode Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu da se to dogodilo tokom sastanka Kulebe sa kineskim kolegom Vang Jijem.

Navodi se da su se Kuleba i Vang sreli u južnom kineskom gradu Gvangdžouu i da je ovo bila prva poseta šefa ukrajinske diplomatije od početka rata sa Rusijom 2022.

Dmitor Kuleba, Vang Ji
foto: Pritnscreen/Telegram

Vang je kazao da je Kina čvrsto posvećena promovisanju političkog rešenja krize i da je voljna da nastavi da obavlja konstruktivnu ulogu u promovisanju prekida vatre i obnavljanja mirovnih pregovora.

Dmitor Kuleba, Vang Ji
foto: Pritnscreen/Telegram

- Kina veruje da rešenje sukoba mora ipak da započne vraćanjem za pregovarački sto, a rešenje svih sporova mora da bude postignuto političkim sredstvima. Nedavno su i Rusija i Ukrajina signalizirale da su spremne na pregovore do različitih stepena. Iako uslovi i vreme za njih još nisu sazreli, mi podržavamo sve napore koji doprinose miru - poručio je Vang.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Kuleba kazao da Ukrajina ceni mirovne napore Kine i da je dodao da pregovori sa Rusijom treba da budu "racionalni i smisleni" i usmereni postitzanju pravednog i trajnog mira.

(Kurir.rs/The South China Morning Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:14

Zelenski došao na sastanak sa svim liderima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track