KAMALA IMA MINUSE, ALI IMA I ADUTE! Analitičari o šansama nove kandidatkinje na izborima u SAD: Za 24h skupila 100 MILIONA DOLARA?
Foto: EPA/Erik S Lesser

izbori u sad

KAMALA IMA MINUSE, ALI IMA I ADUTE! Analitičari o šansama nove kandidatkinje na izborima u SAD: Za 24h skupila 100 MILIONA DOLARA?

Planeta -

Nakon što je proveo više od 48 sati u medijskoj ilegali aktueni predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden oglasio se po prvi put od kada je odlučio da izađe iz trke za reizbor.

Ovim je stavljena tačka na spekulacije o tome da li je živ, a očekuje se da će Bajden danas dati i odgovore na sva ostala pitanja, tokom najavljenog obraćanja američkom narodu večeras u 20 časova po američkom, odnosno u dva ujutru po našem vremenu.

Povlačenje Bajdena iz izborne trke komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizije prof.dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka i Dimitrije Milić, programski direktor "Novi treći put".

Dimitrije Milić
foto: Kurir televizija

Milić smatra da u večerašnjem obraćanju Bajdena ne treba očekivati velika iznenađenja, kao i da će se govor prevashodno odnositi na podršku Kamali Haris.

- Pretpostavljam da će govor biti uglavnom podrška Kamali Haris. On je uputio podršku njoj kao najprirodnijoj naslednici jer ju je 2020 izabrao za predsednicu. Pretpostavljam da će naglasiti da će odslužiti mandat do kraja. Ne verujem da možemo očekivati neka velika iznenađenja.

Analizirao je prednosti i mane nove kandidatkinje:

- Njen minus je što nema iskustvo izvršne funkcije. Njen imidž još uvek nije izdefinisan za razliku do Bajdenovog koji je vrlo prepoznatljiv. Ona tek treba u tom smislu da se iskristališe. Njena mana jeste što nije neki govornik niti debater. Opet, nije osoba koja generriše veliki broj afera da bi neko mogao da je diskredituje tako lako.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

Petričković je oceno da će kandidat demokrata očuvati kontinuitet demokratske stranke, ali da će ipak uneti neku svežinu:

- Oni iz demokratskog tabora očigledno idu na taj kontinuitet koji bi, međutim trebalo da ima neku novinu. U tom kontekstu ne bi trebalo da bude velikih odstupanja od mejnstrima demokratske stranke. Bajden se trenutno percipira kao neko ko je relativno uspešan na polju unutrašnje politike SAD, ali i da su na njegovoj duši rat u Ukrajini i u pojasu Gaze. Kamala Haris neće promeniti tu glavnu struju američke spoljne politike.Kažu da je poprilično skupila potencijale demokratske stranke, kao i da je za 24 časa skupila nekih 100.000.000 dolara.

01:56

KAMALA IMA MINUSE, ALI IMA I ADUTE! Analitičari o šansama nove kandidatkinje na izborima u SAD: Za 24h skupila 100 MILIONA DOLARA?

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:52

TRAMP ĆE SE PONAŠATI KAO ZORO OSVETNIK, NAJAVIO NAPAD NA VAŠINGTONSKU MOČVARU Jakšić: Pominje se Bajden i njegova porodica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track