RUSIJA I UKRAJINA NAIZGLED SLOŽNI OKO MIROVNIH PREGOVORA? "Kijev spreman da se ruska strana angažuje u pregovaračkom procesu"
Foto: Shutterstock

RUSIJA I UKRAJINA NAIZGLED SLOŽNI OKO MIROVNIH PREGOVORA? "Kijev spreman da se ruska strana angažuje u pregovaračkom procesu"

Planeta -

Kremlj je saopštio da se za nedavne komentare Kijeva o mogućim mirovnim pregovorima "može reći da su u skladu s njihovim stavom" , iako je potrebno više detalja o samim pregovorima.

Ukrajina je jasno stavila do znanja da ostaje skeptična prema namerama Rusije da "deluje dobronamerno".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boravi u Kini gde je na vrhu dnevnog reda tema kako da se okonča rat punih razmera.

"Kuleba je ponovio da je Kijev spreman da se i ruska strana angažuje u pregovaračkom procesu u određenoj fazi, i to kada Rusija bude spremna da pregovara 'dobronamerno', ali je naglasio da se takva spremnost trenutno ne uočava na ruskoj strani", navodi Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u saopštenju od 24. jula.

Kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "Rusija nikada nije odbila pregovore", dodajući da je Kulebina izjava u skladu sa njihovim stavom.

"Detalji koje još ne znamo ovde su važni. Stoga moramo pričekati određena pojašnjenja o ovom pitanju" - rekao je on.

Vladimir Putin, Dmitrij Peskov
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se Ukrajina kao uslov za mirovne pregovore mora u potpunosti povući iz četiri oblasti koje je Moskva anektirala 2022. godine. Kijev je odbio ovaj zahtev.

Kremlj je odbacio ključni uslov Ukrajine koji podrazumeva potpuno povlačenje ruskih snaga.

Kulebin put u Kinu njegovo je prvo putovanje od izbijanja rata punih razmera.

On i njegov kineski kolega Vang Ji prethodno su se sastali u februaru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj.

Vang Ji
foto: AP Lu Hanxin

Kina se pozicionirala kao neutralna u ratu između Rusije i Ukrajine, ali je istovremeno produbila ekonomske veze s Moskvom, podržavajući ih u borbi sa zapadnim sankcijama.

Kijev je više puta apelovao na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Moskvu kako bi doprinela okončanju rata, ali ovi napori su uglavnom bili neuspešni jer je Kina odbila da učestvuje na globalnom mirovnom samitu, koji je održan u junu u Švajcarskoj.

Kina je predložila svoj alternativni mirovni plan, koji bi uključivao konferenciju koju podržavaju i Kijev i Moskva.

Ambasadorka Ukrajine u Singapuru Katerina Zelenko rekla je u junu da će Kijev razmotriti prisustvo ako se razgovori zasnivaju na principima "Povelje UN-a i međunarodnog prava".

Kurir.rs/Kijev Independent/Dimitrije Petrović

Bonus video:

03:23

RUSIJA KORISTI STRATEGIJU ZAPADA - SMENA ŠOJGUA PRAVI POTEZ?! Miletić tvrdi: Traže OGROMNI NOVAC zaglavljen od pre skoro 20 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track