DRAMATIČNO OBRAĆANJE BAJDENA IZ OVALNOG KABINETA: Objasnio zašto se povukao iz trke za predsednika Amerike
Foto: Printscreen

DRAMATIČNO OBRAĆANJE BAJDENA IZ OVALNOG KABINETA: Objasnio zašto se povukao iz trke za predsednika Amerike

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden obratio se tamošnjoj javnosti iz Ovalnog kabineta da objasni razloge zbog kojih je odustao od trke za novi mandat samo tri meseca pre predsedničkih izbora koji će se održati u novembru.

Podsećamo, posle pisma koje je objavio na društvenoj mreži X, gde je naveo da napušta trku, ali da istovremeno podržava kandidaturu Kamale Haris, ovo je, od tada, prvo Bajdenovo obraćanje uživo Americi a četvrto obraćanje uživo iz Ovalne kancelarije od kada je ušao u kancelariju predsednika SAD.

"Poštujem ovu kancelariju, ali više volim svoju zemlju. Bila mi je čast služiti joj kao predsednik", počeo je Bajden svoj govor.

"Amerika je na prekretnici", rekao je Bajden i dodao da će odluka koju sada donesu odrediti sudbinu nacije.

"Moramo birati između kretanja napred ili nazad, između nade i mržnje, jedinstva i podela. Verujem da moji rezultati kao predsednika, moje liderstvo u svetu, moja vizija budućnosti Amerike zaslužuju drugi mandat. Ali ništa ne sme da stoji na putu spasavanja naše demokratije. To uključuje i moju ličnu ambiciju", rekao je Bajden.

On je tvrdio da je najbolji put napred da se baklja prenese novoj generaciji.

"Postoji vreme i mesto za nove glasove, za sveže glasove i da – za mlađe glasove i to vreme i mesto su sada“.

On je takođe obećao da će u narednih šest meseci biti maksimalno fokusiran na obavljanje predsedničkih dužnosti.

"Nastaviću da prozivam mržnju i ekstremizam, dok jasno stavljam do znanja da u Americi nema mesta za političko ili bilo koju drugu vrstu nasilja. Tačka“, odlučan je Bajden.

On takođe obećava da će nastaviti da radi na okončanju rata u Gazi i vraćanju američkih državljana iz zatvora širom sveta.

Osvrćući se na svoj predsednički mandat, Bajden tvrdi da je Amerika prešla dug put otkako je on postao predsednik. Kaže da je Amerika sada jača i naprednija.

"Kandidovao sam se za predsednika pre četiri godine jer sam verovao, i još verujem da je u pitanju duša Amerike. To je još uvek slučaj. Amerika je ideja, ideja jača od bilo koje vojske, veća od bilo kog okeana, moćnija od bilo kog diktatora ili tiranina. Najmoćnija ideja u istoriji sveta", kaže on.

Potom je citirao Deklaraciju o nezavisnosti.

„Bila je privilegija mog života da služim kao predsednik. Nigde drugde na svetu dete koje muca (misleći na sebe) ne bi moglo jednog dana da sedne za ovaj sto. I evo mene."

Bajden je završio govor zaključujući da su SAD nacija obećanja i mogućnosti, sanjara i onih koji rade, običnih Amerikanaca koji rade izvanredne stvari.

"Dao sam svoje srce i dušu svojoj naciji. Nadam se da razumete koliko sam zahvalan svima vama. Istorija je u vašim rukama. Moć Amerike leži u vašim rukama."

Kraj njegovog govora bio je rezervisan za Kamalu Haris.

"Želim da se zahvalim našoj velikoj potpredsednici Kamali Haris. Ona je iskusna i sposobna. Ona je služila kao neverovatan saradnik mojoj administraciji i kao lider naše zemlje."

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

04:10

DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA! Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track