"OPTUŽUJU NAS DA OBUČAVAMO RUSE": Iz manastira na Svetoj Gori ranije leteo MOLOTOVLJEV KOKTEL na policiju, sprema se NOVI SUKOB
Foto: Printscreen YT

Esfigmen VEĆ DVE DECENIJE U SUKOBU SA VASELJENSKIM PATRIJARHOM

"OPTUŽUJU NAS DA OBUČAVAMO RUSE": Iz manastira na Svetoj Gori ranije leteo MOLOTOVLJEV KOKTEL na policiju, sprema se NOVI SUKOB

Planeta -

Manastir Esfigmen na Svetoj Gori i njegovih 118 monaha ponovo su se suprostavili grčkim vlastima i vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, što je njihov treći sukob za poslednjih 20 godina.

Grčki sajt Grik riporter navodi da vlasti u Atini već godinama pokušavaju da isele monahe iz tog manastira nakon sudskih presuda da oni tu borave ilegalno.

Navodi se da su 2006. i 2013. zabeležene neprijatne scene kada su policijske snage pokušale da uklone monahe iz Esfigmena.

Podseća se da je tokom sukoba 2013. snimljena fotografija, koja je postala viralna i koja prikazuje monaha koji baca Molotovljev koktel na policiju.

Navodi se da se Esfigmen računa kao 18. manastir po važnostu u hijerarhiji Svete Gore i da je on od 70-ih godina prošlog veka upleten u pravne i crkvene sporove.

Manastir Esfigmen
Manastir Esfigmenfoto: Laurens Corijn / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovaj manastir se smatra za jedan od najkonzervativnijih na Svetoj Gori.

Grik riporter navodi da je najnovija runda sukoba počela ranije ovog meseca kada je policija od episkopije Svete Gore zatražila pismenu dozvolu da nastavi s operacijom iseljavanja monaha.

Sveta Gora
foto: Laurens Corijn / Shutterstock Editorial / Profimedia

U grčkim medijima pojavili su se izveštaji o stotinama policajaca raspoređenim u blizini manastira, koji su spremni za upad.

Navodi se da je Esfigmen zauzet tvrd stav prema Vaseljenskoj patrijaršiji i prekinuo sve kontakte sa njom.

Sveta Gora
foto: Printscreen YT

Većina monaha u ovom manastiru se na slaže sa sastancima Vaseljenske patrijaršije sa predstavnicima rimokatoličke crkve, a protive se mogućnosti da Sveta Gora bude otvorena za ženske posetioce.

Grik riporter navodi da je staro bratstvo Esfigmena 2002. proglašeno nelegalnim i monasima je naređeno da napuste manastir kojem su ukinuta sredstva iz grčkih državnih i EU fondova.

Sveta Gora
foto: Printscreen YT

Novo bratstvo je Esfigmena je uspostavljeno 2005, u Kareji, najvećem mestu Svete gore, koje je zvanično priznato kao legitimno.

Navodi se da su protest u nedelju organizovale pristalice starog bratstva, a vernici, koji su stigli u obližnje mesto Uranopolis iz cele Grčke, uzvikivali su "Pravoslavlje ili smrt" i protivili se policijskoj intervenciji u Esfigmenu.

Sveta Gora
foto: Printscreen YT

Starac Metodije, jedan od monaha osuđenih zbog incidenata iz 2013, kazao je lokalnim medijima da su oni u slučaju da policija krene u akciju "spremni da brane manastir do smrti".

- Ovo je naš duhovni dom. Ovde smo duhovno rođeni i ovde ćemo umreti. Optužuju nas za stvari koje nisu istinite, da obučavamo Ruse. Ko god da dođe, mi ćemo ga ugostiti, daćemo mu parče hleba da pojede - kazao je on.

Sveta Gora
foto: Printscreen YT

Ocenio je da između njih i vaseljenskog patrijarha postoji "duhovna razlika".

- Mi njega ne smatramo pravoslavcem zbog onoga što čini, imajući u vidu njegova dela koja su protiv pravoslavne crkve - poručio je monah.

On je takođe izneo tvrdnju da je "evropski novac Trojanski konj koji će uništiti Svetu Goru" pošto će ženama biti dozvoljeno da na zahtev EU mogu da posete to poluostrvo.

Car Dušan i despot Đurađ Braniović pomagali Esfigmen

Na sajtu Hilandara, srpskog manastira na Svetoj Gori, piše da su, prema jednom predanju, manastir Esfigmen osnovali car Teodosije Drugi i njegova sestra Pulherija, supruga cara Marcijana. Prvi pisani pomen manastira datira iz 998. godine. Esfigmen su u srednjem veku pomagali Jovan Peti Paleolog, srpski car Dušan, despot Đurađ Branković, njegova ćerka sultanija Mara.

(Kurir.rs/Greek Reporter/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track