Nemački kancelar Olaf Šolc hoće da se ponovo kandiduje na izborima, iako je trenutno mala verovatnoća da može da pobedi, a kada je reč o SAD, on sve stavlja na jednu kartu: Kamalu Haris, dok o Trampu ne pominje ni reč.

To navodi Dojče vele koji prenosi da je prvo pitanje socijaldemokratskom kancelaru Šolcu tokom njegove letnje konferencije za štampu u Berlinu bilo je povezano sa SAD, ali svakako ne baš onako kako je Šolc to želeo: Da li će slediti primer Bajdena i odustati od kandidature za kancelara na jesen 2025. s obzirom da njegova vlada veoma loše stoji u anketama?

Šolc se umorno nasmešio i rekao: „Hvala na lepom i izuzetno prijateljskom pitanju. Ne, SPD je veoma složna partija. Mi hoćemo tako da nastupimo na izborima i pobedimo. A ja ću se ponovo kandidovati za kancelara".

Šolc krši nepisano pravilo

Ali postoji čitav niz drugih pitanja o tome kako Šolc gleda na poslednje turbulentne dane u SAD. Pritom je odgovarajući na njih prekršio nepisano pravilo: da kao šef nemačke vlade ne komentariše predstojeće izbore u prijateljskim zemljama. Šolc je naime jasno rekao:

„Mislim da je vrlo moguće da Kamala Haris pobedi. Ali o tome će odlučiti američki birači".

Javna je tajna da se ne samo u Berlinu, već i u mnogim drugim evropskim prestonicama - da ničega ne plaše više od pobede bivšeg predsednika Donalda Trampa na izborima 5. novembra.

foto: dts News Agency Germany/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ali možda do toga neće doći, sada kada će potpredsednica Kamala Haris vrlo verovatno biti kanditkinja demokrata. A ne više predsednik Bajden, sa kojim je Šolc uvek imao bliske odnose. Bez obzira da li se radilo o isporukama naoružanja Ukrajini ili u proceni rata na Bliskom istoku, uvek se sticao utisak: šta misli Bajden, misli i Šolc. Kancelar je do samog kraja brano predsednika SAD, čija se reputacija smanjila posle mnogih uznemirujućih i zbunjujućih nastupa.

Dakle, sada Kamala Haris. Šolc navodi da je poznaje prilično dobro, sa nekoliko sastanaka u Beloj kući, sa Minhenske bezbednosne konferencije, a nedavno i sa samita NATO u Vašingtonu.

„Ona je kompetentna i iskusna političarka koja tačno zna šta radi. I koja ima veoma jasne ideje o budućnosti svoje zemlje. Za mene je uvek važno da steknem utisak da li neko samo govori ono što je pripremio ili postoji određena razmena mišljenja. A s njom sam imao utisak razmene mišljenja".

O Trampu ni reči

A šta je sa Donaldom Trampom? Da li ga je Šolc kontaktirao nakon atentata 13. jula, u kojem je Tramp povređen u uvo?

Šolc je dugo govorio o tome da je njegov posao kao kancelara da održava bliske kontakte sa izabranom vladom SAD. To će činiti i ubuduće. To nije odgovor na pitanje da li je Šolc Trampu poželeo brz oporavak. Drugim rečima: Šolc nije kontaktirao Trampa. Šolc takođe nije ništa rekao o drugim kontaktima sa Trampovim okruženjem.

foto: AP Matt Kelley

Međutim, nemački ministar rada Hubertus Hajl (SPD), upravo se sastao sa republikanskim guvernerom Teksasa Gregom Abotom u SAD i tamo rekao: „Naravno da su moje simpatije na strani demokrata. Ali Nemačka mora da održava odnose i sa teškim partnerima." Dakle i sa Trampom.

A planirano stacioniranje američkih raketa u Nemačkoj?

Zatim Šolc umanjuje značaj još jednog važnog pitanja koje ima veze sa SAD: Šolc i Bajden su se na samitu NATO u Vašingtonu složili da će od 2026. u Nemačkoj ponovo biti stacionirane američke rakete dugog dometa, koje mogu da dosegnu duboku u Rusku teritoriju.

Šolc objašnjava da je Rusija agresijom na Ukrajinu ukinula višedecenijske napore u kontroli naoružanja. Postavljanje novog američkog oružja je pravi odgovor: „Ono služi za odvraćanje. I služi da osigura da mi, NATO države, ne budemo napadnuti".

Večna rasprava: nemački izdaci za odbranu

Šolc je samoincijativno govorio O temi koja će definitivno odrediti odnos Nemačke i SAD u budućnosti, bez obzira ko uskoro bude na vlasti u Vašingtonu: zahtevu SAD da Evropa – a posebno Nemačka – treba više da brine o sopstvenoj bezbednosti. Šolc navodi: 2017. Nemačka je potrošila 37 milijardi evra na odbranu, sada je to 76 milijardi evra godišnje (iz budžetskih sredstava i novog specijalnog fonda za Bundesver).

foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

„Nemačka je vodeća zemlja kada je reč o bezbednosti i odbrani u Evropi. Mi sada redovno i trajno trošimo dva odsto našeg ekonomskog proizvoda na odbranu", rekao je kancelar Olaf Šolc na konferernciji za štampu u Berlinu pred godišnji odmor.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)