RACIJE ŠIROM BELGIJE: Policija uhapsila sedmoro osumnjičenih za terorizam
Foto: Profimedia / BORIS ROESSLER/ AFP

RACIJE ŠIROM BELGIJE: Policija uhapsila sedmoro osumnjičenih za terorizam

Planeta -

Policija u Belgiji je uhapsila sedmoro osoba koji se sumnjiče da su povezani sa terorističkim aktivnostima tokom racija širom zemlje samo dan pre otvaranja Olimpijskih igara u susednoj Francuskoj.

U saopštenju saveznog tužilaštva navodi se da su "svi uhapšeni osumnjičeni za učešće u aktivnostima terorističke grupe, za finansiranje terorizma i pripremanje terorističkog napada", ali da istražitelji "još nisu identifikovali konkretne ciljeve osumnjičenih".

Belgijski istražni sudija odlučiće da li će osumnjičenima biti određen pritvor, navodi se u saopštenju tužioca. Racije su izvršene i u drugim gradovima uključujući Antverpen, Brisel, Gent i Lijež.

Olimpijske igre održavaju se širom Francuske, ne samo u Parizu, uključujući i severni grad Lil, samo 20 kilometara od granice sa Belgijom.

Francusko nacionalno tužilaštvo za borbu protiv terorizma nije odmah komentarisalo belgijsku istragu.

Belgija je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje su poslednjih godina pogođene napadima ekstremista.

Najveći je bio 2016. godini, kada su 32 osobe ubijene u terorističkim napadima na briselskom aerodromu i stanici metroa u najsmrtonosnijem mirnodopskom nasilju u Belgiji, delu talasa napada u Evropi povezanih sa ekstremističkom grupom Islamska država.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track