Srpski zvaničnici i eksperti kineske reforme i nastavak politike otvaranja vide kao šansu za ceo svet
Foto: screenshot Happy tv

Srpski zvaničnici i eksperti kineske reforme i nastavak politike otvaranja vide kao šansu za ceo svet

Planeta -

Direktor Kineske medijske grupe, Šen Haisijung, izjavio je danas u emisiji “Dobro jutro Srbijo” Televizije “Hepi”, posvećenoj globalnom dijalogu i zajedničkom deljenju novih prilika koje donosi politika kineskih reformi, da nedavno održano Treće plenarno zasedanje Centralnog komiteta KP Kine predstavlja veliki korak u novoj eri razvoja.

Kina plus
foto: screenshot Happy tv

“Ovom prilikom, želim sa vama da podelim snažne utiske sa ovog plenuma, a pre svega da naglasim da će kineska modernizacija, kao glavni motiv u nastavku sveobuhvatnog produbljivanja reformi neprestano napredovati, te će se sigirno stvoriti novi izgledi u procesu reformi i otvaranja Kine prema svetu. Predsednik Si Đinping je ukazao da su reforme i otvaranje, koji slove za drugu revoluciju Kine, ne samo suštinski promenile Kinu, već da su imale dalekosežni uticaj na ceo svet. Sveobuhvatno produbljivanje reformi Kine u novoj eri predstavlja ključan potez svestranog unapređenja i podmlađivanja nacije i izgradnje jake zemlje kroz kinesku modernizaciju. To će obezbediti novu snagu za kretanje čovečanstva napred putem mdernizacije i boljim društevnim uređenjem, te će pružiti nove prilike i novi motor razvoju mnogih drugih zemalja. Oni koji reči sprovode u dela češće mogu da postignu uspehe, a oni koji se trajno kreću napred mogu da stignu na cilj. Očekujem da ćemo iskreno razmeniti mišljenja, zajedno napredovati i unaprediti izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva i stvoriti lepšu budućnost ljudskog društva”, izjavio je tom prilikom Šen Haisijung, predsednik Kineske medijske grupe koji se u emisiju uključio iz Pekinga.

Kina plus, Nemanja Starović
foto: Kineska medijska grupa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Nemanja Starović, rekao je da rukovodstvo KP Kine razvoj posmatra na sveobuhvatan način i ne razdvaja ekonomsku od socijalne dimenzije.

“Tako je i kada govorimo o zaključcima Trećeg plenarnog zasedanja Centralnog komiteta KP Kine. Oni su na najbolji način sagledali sve okolnosti koje su se promenile u prethodnom periodu, kako bi svoje dugoročne planove, a govorimo o drugom stogodišnjem cilju, sproveli na najefikasniji način. To je rezultat dugoročnog i sveobuhvatnog procesa planiranja, što bi mogao da bude uzor svima ostalima na planeti”, rekao je ministar Starović”, poručio je ministar Starović.

Kina plus, Uroš Kandić
foto: Kineska medijska grupa

Uroš Kandić, državni sekretar Ministarstva turizma, dodao je da su sednice Centralnog komiteta KP Kine prvorazredni događaji na političkoj sceni, ne samo NR Kine i ne samo azijskog kontinenta, već čitave planete.

“Rast kineske industrije i društva jedan je od naznačajnijih u svetu. Kina je jedan od svetskih lidera u ovom trenutku i u političkoj i u ekonomskoj sferi”, rekao je Kandić.

On je istakao da se, kada je posredi privredna saradnja Srbije sa Kinom, otvaraju značajne mogućnosti u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije.

Kina plus
foto: screenshot Happy tv

Snežana Petrović, vršilac dužnosti sekretara Ministarstva za brigu o selu, istakla je da kultura NR Kine kultura dijaloga, poštovanja, uvažavanja priateljstva, negovanja sveobuhvatnih sporazuma i uspostavljenja partnerstava.

“Ekonomsko jačanje Kine je dobro iskustvo koje Srbiji može pomoći da ovaj period prođe što bezbolnije. Srbija je na vreme prepoznala značaj Kine. Prepoznala je prijatelje i partnere, ali je i počastvovana što je, kao mala zemlja, veliki prijatelj i pouzdan partner NR Kine”, rekla je Snežana Petrović.

Govoreći o doprinosu Trećeg plenarnog zasedanja Centralnog komiteta KP Kine razvoju NR Kine i sveta, prof. dr Mihajlo Rabrenović je rekao da rezultati najviše govore sami za sebe i da je Kina tokom proteklih decenija, za relativno kratko vreme, uzdigla sebe na globalnom nivou zahvaljujući liderskoj ulozi KP Kine koja daje zamajac, ima viziju i upravlja društvenim kretanjima.

Kina plus
foto: screenshot Happy tv

“To pokazuje da rezultati ne izostaju kada je veza između partije i države dobra”, istakao je profesor Rabrenović.

On je istakao da su ekonomske reforme Kinu postavile na vrh globalnih tokova ekonomskog razvoja, zajedno sa finansijskim, socijalnim, pravosudnim, zdravstvenim, poljoprivrednim i tehnološkim reformama.

“Živimo u vremenu prekretnice u kom deo Kolektivnog zapada sa nevericom gleda ka Kini i kao da nije spreman da prihvati da više nećemo živeti u unipolarnom svetu. Ono što je dobro, jeste to što Kina sa svim partnerima u svetu razgovara na ravnopravnom nivou”, poručio je prof. Rabrenović, dodajući da bi ljudi u Srbiji, iako je Srbija na evropskom putu, živeli lošije da nema saradnje sa Kinom.

Kina plus
foto: screenshot Happy tv

Dragoljub Kojčić, politički filozof, naglasio je da je Kina velika sila koja ima planetarni značaj i da će sasvim sigurno uticati na sudbinu čitave planete. Kojčić je Kinu okarakterisao kao dinamično društvo, otvoreno za reforme.

“Tako značajan rast bruto domaćeg proizvoda i generalno ekonomske moći Kine je posledica njenog društvenog uređenja. U nekom socijalno neuslovnom društvu ne možete da očekujete takav rast. Društveno uređenje i državna uprava NR Kinu može da bude paradigmatično za nas”, istakao je Kojčić.

Pripremili: Branko Žujović, Džao Peng

Kineska medijska grupa

Bonus video:

00:23

Srbi i Kinezi zajedno navijali za Orlove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track