HIT! UKRAJINAC U ŠORTSU OBORIO RUSKU RAKETU: Iz bacača s ramena ispalio projektil (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

HIT! UKRAJINAC U ŠORTSU OBORIO RUSKU RAKETU: Iz bacača s ramena ispalio projektil (VIDEO)

Planeta -

Bivši savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na profilu na X-u snimak na kom se, kako kaže, vidi Ukrajinac, odeven u civilnu odeću, koji s ramena ispaljuje projektil kako bi presreo ruski napad.

Kratak snimak prikazuje Ukrajinca kako ispaljuje projektile, a u pozadini se čuju glasovi koji slave, što implicira da je ruski projektil uspešno presretnut.

Nije jasno gde i kada je video snimljen, piše "Njuzvik" i dodaje da Ukrajinac na snimku koristi MANPADS, prenosni protivvazdušni odbrambeni sistem.

Ukrajina je dobila nekoliko tipova MANPADS-a, uključujući rakete "stinger" američke proizvodnje i britanske rakete kratkog dometa "starstreak".

Prema dokumentima Pentagona, SAD je do danas isporučio više od 2000 "stingera" za ukrajinske trupe.

MANPAD-ovima često upravlja jedna osoba koja ispaljuje projektil sa svog ramena, a sistem se po potrebi lako pomera po bojnom polju.

Kijev tvrdi da su dosad korišćeni za uništavanje ciljeva poput ruskih borbenih aviona ili helikoptera i manjih ciljeva poput dronova.

Kurir.rs/Njuzvik/Index.hr

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track