OPASAN VIRUS SE ŠIRI KONTINENTOM! Za njega NEMA leka, odneo je nekoliko života: Simptomi uključuju glavobolju, a OVAKO se prenosi
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

OPASAN VIRUS SE ŠIRI KONTINENTOM! Za njega NEMA leka, odneo je nekoliko života: Simptomi uključuju glavobolju, a OVAKO se prenosi

Planeta -

Nekoliko ljudi preminulo je u SAD nakon što se zarazilo hantavirusom, poznatijem kao bolest glodara, a kako za ovaj inflamatorni proces nema leka, zdravstveni stručnjaci su izdali upozorenje.

Virus se sa glodara prenosi na ljude putem kapljica koje se luče ukoliko neko dođe u kontakt sa urinom, pljuvačkom ili izmetom životinja, a usled neadekvatnih higijenskih uslova, saopštilo je Odeljenje za zdravstvene usluge Arizone.

Od početka januara do jula ove godine u Arizoni je potvrđeno sedam slučajeva hantavirusnog plućnog sindroma. Nažalost, tri osobe su izgubile bitku sa ovim opakim virusom.

Bolesnici najčešće razvijaju "tešku i ponekad fatalnu respiratornu bolest uzrokovanu hantavirusom", navela je agencija.

Simptomi virusa uključuju groznicu, glavobolju i bolove u mišićima, a ubrzo pacijent ima problema sa otežanim disanjem.

glavobolja, migrena
foto: Shutterstock

"Virus može biti prisutan u mnogim oblastima u jugozapadnom regionu Sjedinjenih Američkih Država gde postoje glodari, iako se skoro nikada ne vide golim okom", navodi se, prenosi Metro.

Poslednji je virus bio prijavljen 2016. godine.

Inače, hantavirus je otkriven 1993. godine nakon što se celo pleme Navaho zarazilo i tom prilikom je umrlo čak 80 odsto stanovnika. U pitanju je pleme koje se nalazilo na granici Arizone i Novog Meksika.

Službenici za javno zdravlje apelovali su na stanovništvo da obrate pažnju prilikom čišćenja stana ali i celokupne zgrade.

Ovo uključuje adekvatno prskanje i dezinfekciju protiv glodara sredstvima namenjenim baš za te svrhe.

pacov, pacovi, 2017
foto: AP/Ilustracija

Stanovnicima se takođe savetuje da spreče glodare da uđu u domove tako što će zapečatiti veće rupe u prečniku žicom ili cementom i da koriste zamke za miševe.

"Najbolji način da se spreči infekcija ovom bolešću je pažljiva dezinfekcija i čišćenje svih otpadnih proizvoda od glodara i nedolazak u kontakt sa njima", rekao je za NBC NJUZ dr Aron Glat, šef odeljenja za zarazne bolesti u bolnicI.

(Kurir.rs/Telegraf/ Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track