TRAMP RUSIJU NAZVAO RATNOM MAŠINOM! Bivši lider SAD silno nahvalio Moskvu, a onda je stigla NEOČEKIVANA REAKCIJA: "Setite se..."
Foto: AP Alex Brandon

šok

TRAMP RUSIJU NAZVAO RATNOM MAŠINOM! Bivši lider SAD silno nahvalio Moskvu, a onda je stigla NEOČEKIVANA REAKCIJA: "Setite se..."

Planeta -

Kremlj je u petak pozdravio komentare Donalda Trampa o Rusiji kao "ratnoj mašini" koja je porazila Napoleona i Hitlera, ali takođe dodaje da ne gleda kroz ružičaste naočare kada je reč o republikanskom kandidatu za američkog predsednika.

Potparol Kremlja Dimitrij Peskov odgovarao je na pitanje o izjavama Trampa u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 19. jula.

Tramp je kasnije za Foks Njuz potvrdio da je Zelenskom rekao da taj rat treba da se okonča.

"Suočavate se sa ratnom mašinom. To je ono što Rusi rade, bore se u ratovima. Pobedili su Hitlera, pobedili su Napoleona. Moramo taj rat privesti kraju", rekao je tada Tramp.

Donald Tramp, Mičigen
foto: AP/Evan Vucci

Komentarišući Trampove primedbe, Peskov je rekao da će "verovatno biti korisno za većinu Amerikanaca da znaju i o brojnim veličanstvenim stranicama u istoriji Rusije" jer vrlo malo običnih Amerikanaca dobro poznaje istoriju.

Ali, takođe je rekao da Kremlj nema nikakvih iluzija o tome šta bi pobeda Trampa na predsedničkim izborima značila za Rusiju, pozivajući se na komentar Majka Pompea, bivšeg državnog sekretara u Trampovoj administraciji, u Vol Strit džurnalu koji navodi na zaključak da bi stari šef Bele kuće, ako bude ponovo izabran, uveo nove, strožije sankcije Moskvi i povećao pomoć Ukrajini.

"Nikada nismo gledali niti sada gledamo kroz ružičaste naočare. Tramp je predstavnik američke političke elite koja sada apsolutno pati od protivruskog sentimenta", rekao je Peskov.

Dmitrij Peskov
foto: EPA SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

"Kada je bio predsednik, Amerikanci su započeli utrkivanje u sankcijama, pod Trampom su našoj zemlji uvedene brojne sankcije i što se toga tiče nije puno drugačiji od svih ostalih", dodao je Peskov.

Na kraju je, međutim, rekao, da Tramp "možda pokazuje malo više političke mudrosti ako govorimo o održavanju kanala za dijalog".

"Ali, de facto to nema neki poseban uticaj ni na šta i toga moramo biti svesni", zaključio je Peskov.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track