UKRAJINCI U RASULU! Stotine vojnika opkoljeno: Opcije su SMRTONOSNE, a vremena JE MALO
Foto: Profimedia / EyePress via AFP

užas

UKRAJINCI U RASULU! Stotine vojnika opkoljeno: Opcije su SMRTONOSNE, a vremena JE MALO

Planeta -

Možda i stotine ukrajinskih vojnika gotovo su opkoljeno pored sela Progres na istoku Ukrajine. Ovo je poslednji u nizu problema za ukrajinske snage u možda i najranjivijem sektoru fronta.

Poslednjih dana, ratište zapadno od ruševina Avdijevke donosi loše vesti za Ukrajince. Za samo nedelju dana ruski motorizovani odredi su napredovali preko šest kilometara prema zapadu, što je za standarde ovog rata velika brzina.

Krećući se prema Progresu – malenoj zajednici sa oko stotinu kuća – ruske trupe su se podelile u dve formacije i skoro potpuno opkolile dva bataljona 31. mehanizovane brigade ukrajinske armije.

Prijateljske trupe nisu daleko, a odsečene trupe se drže. U ovom trenutku “nema naredbi o povlačenju,” naglašava ukrajinska analitička grupa Dip Stejt.

Ipak, ta naredba mogla bi stići, i to uskoro. Pravilo ukrajinskog glavnog zapovednika, generala Oleksandra Sirskog, je da njegove snage nikada ne bi trebalo da se bore do poslednjeg čoveka.

“Izuzetno je važno da spasimo živote naših vojnika,” rekao je Sirski dodajući: “Nećemo braniti ruševine do smrti.”

Prepuštanje neprijatelju nekoliko polja izvan jednog malenog sela za Ukrajinu je daleko od katastrofe. Ono što više zabrinjava su okolnosti koje su dovele do tog gubitka. Čini se kako se ukrajinska brigada na frontu raspala usled problema u ukrajinskom zapovedništvu u čitavom sektoru.

“Taktička situacija postala je kritična tokom vikenda usled haotičnog povlačenja jedne od pešačkih brigada” objašnjavaju iz Dip stejta, pozivajući se možda na 110. mehanizovanu brigadu ili 111. brigadu teritorijalne odbrane.

Ukrajinski dopisnik Jurij Butusov takođe je upozorio na disfunkcionalnost ukrajinskih brigada oko Progresa. “Glavni problem,” rekao je, “uglavnom je u upravljanju i organizovanju naših akcija.”

“Kada se jedinica kojom se loše upravlja nađe pod napadom, ne može izdržati” dodao je.

Donjeck, Ukrajinska vojska
foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia

Nakon kolapsa na ratište je dojurila elitna 47. mehanizovana brigada – koja dobija najviše američkih oklopnih vozila – u očajničkom pokušaju da spreči dalje probijanje Rusa.

Ipak, brojčano nadjačana brigada “nije uspela da obuzda neprijatelja,” saopštili su iz Dip Stejta. Sada liniju zapadno od sela drže 47. mehanizovana i deo 31. mehanizovane brigade koji nije odsečen pored Progresa.

Dobro je poznato kako preživljavaju izolovani ukrajinski bataljoni. I ruske i ukrajinske snage redovno šalju hranu, vodu i oružje odsečenim trupama koristeći teške dronove.

Međutim, dronovi ne mogu hraniti stotine ljudi večno, ne mogu im dostaviti projektile ili drugo teško naoružanje i ne mogu ranjenike prevesti na bezbedno. Odsečeni bataljoni moraće da izbore put prema zapadu – ili da čekaju da obližnje brigade izbore put prema istoku.

Alternativa je sporo umiranje od gladi ili brzo uništenje od strane mnogo veće ruske sile koja ih napada sa svih strana.

(Kurir.rs/Forbes/Preneo. A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track