"VATRENI TORNADO" GUTA ZGRADE! Požar se neprestano širi, prizori su jezivi: KAMERA SVE ZABELEŽILA (VIDEO)
Foto: Printscreen

tragično

"VATRENI TORNADO" GUTA ZGRADE! Požar se neprestano širi, prizori su jezivi: KAMERA SVE ZABELEŽILA (VIDEO)

Planeta -

Vrlo redak vatreni tornado snimljen je u severnoj Kaliforniji, gde bez kontrole besni najveći šumski požar ove sezone koji se, tokom noći, udvostručio.

Požar koji je izbio u sredu, već je opustošio više od 164.000 hektara zemlje severoistočno od Čika, a u petak su vatrogasci uspeli da obuzdaju tek tri odsto.

42-godišnji muškarac uhapšen je u četvrtak pod sumnjom da je izazvao požar gurnuvši zapaljeni automobil u kanjon u blizini Aligator Hola u okrugu Bute.

Snimak koja se širi internetom prikazuje ‘firenado‘ - kovitlajući vrtlog plamena i pepela formiran na jakoj vrućini i jakim vetrovima.

Zbog vatre je naređena evakuacija u Buteu, gde je 2018. godine najsmrtonosniji šumski požar u Kaliforniji usmrtio više od 80 ljudi.

"Evakuacije su u toku dok se požar širi", rekla je u četvrtak Megan Mekken iz kancelarije šerifa okruga Bute.

"Primili smo pomoć od 10 različitih agencija za sprovođenje zakona i vatrogasnih timova. Još ih je na putu."

Vatrogasci su rekli da su 134 građevine uništene, dok je 4200 i dalje ugroženo.

Požar je eksponencijalno rastao otkako je izbio u sredu, proširivši se sa oko 1.400 hektara na oko 45.500 hektara do četvrtka. U petak se utrostručio.

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za Sakramento i upozorila da bi jaki vetrovi i niska vlažnost vazduha u petak mogli zajedno da uzrokuju nove požare.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track