LAVROV: Zapad shvatio da je nemoguće pobediti Rusiju
Sergej Lavrov, Foto: AP Natalia Kolesnikova, Shutterstock

LAVROV: Zapad shvatio da je nemoguće pobediti Rusiju

Planeta -

Zapad je počeo da shvata nemogućnost pobede nad Rusijom, u poslednje vreme su se pojavili brojni predlozi za rešavanje sukoba u Ukrajini.

To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka Rusija-ASEAN i ministarskog sastanka zemalja učesnica Istočnoazijskog samita.

„Ne smatram potrebnim da komentarišem brojne ideje koje su sada izbile iz roga izobilja pred svešću Zapada o uzaludnosti računanja na poraz Rusije“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ovi predlozi su se pojavili i kada su zapadne zemlje razumele bezvrednost ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog , kome je mandat istekao 20. maja, i kijevskog režima.

Lavrov je podsetio da je Rusija uvek spremna za iskren dijalog zasnovan na aktuelnim realnostima. Među njima je naveo ulazak četiri regiona u sastav Ruske Federacije, kao i neprihvatljivost održavanja kijevskog režima koji istrebljuje rusku manjinu i nacističke je prirode.

Ministar je pojasnio da je stav Zapada da ignoriše tačku gledišta Moskve . Zapadne zemlje pozivaju na tobože konstruktivan pristup, koji u stvarnosti znači kapitulaciju, ali to se neće desiti, Ruska Federacija će ostvariti svoje ciljeve za specijalnu operaciju zaštite Donbasa , naglasio je Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: AP Sergei Ilnitsky

On je dodao da Rusija nema iluzija o zapadnim pristupima rešavanju ukrajinske krize.

Takođe tokom konferencije za novinare, Lavrov je rekao da nema smisla slušati šta Zelenski i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba govore o perspektivi pregovora sa Ruskom Federacijom. Prema njegovim rečima, od njih se čuju upravo suprotne stvari.

Ranije, 24. jula, Kuleba je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem rekao da je država spremna za pregovore sa ruskom stranom.

Zauzvrat, Zelenski je u intervjuu za BBC Nevs 20. jula dozvolio dijalog sa Moskvom, uprkos zabrani koja je na snazi u zemlji. Prema njegovim rečima, Kijev je spreman da razgovara sa onim „koji odlučuje o svemu u Rusiji“. Ruska Federacija je više puta predlagala početak mirnih pregovora za rešavanje sukoba.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 14. juna da je zemlja uvek težila miru i da je spremna da sedne za pregovarački sto i sutra . To će postati moguće kada Kijev povuče trupe iz ruskih regiona i zvanično odustane od svojih namera da se integriše u NATO, ukazao je on.

Poslednja runda pregovora održana je u Istanbulu 29. marta 2022. godine. Trajale su oko tri sata. Kasnije je Kijev zvanično napustio kontakte sa Moskvom. 4. oktobra iste godine stupila je na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa Putinom.

Kurir.rs/Izvestija/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track