SLEDI NOVI PAKLENI TALAS! U Evropi oboreni temperaturni REKORDI, paklene vrućine se ŠIRE: Preko 45 STEPENI u ovim gradovima
Foto: Shutterstock

vrelo leto

SLEDI NOVI PAKLENI TALAS! U Evropi oboreni temperaturni REKORDI, paklene vrućine se ŠIRE: Preko 45 STEPENI u ovim gradovima

Planeta -

U julu su se nastavili toplotni talasi širom južne i Istočne Evrope. ali se čini da se talas sada širi i ka zapadu.

U članku o toplotnim talasima koji slede na sajtu Severe Weather, tvrde da će se veći deo zapadne Evrope uskoro suočiti s kratkim, ali intenzivnim toplotnim talasom, uporedo s početkom Olimpijskih igara 2024.

Topli oblak vazdušne mase uskoro bi trebalo da u delove Francuske donese temperature od +40 stepšeni Celzijusa, a u Španiji od čak +45 stepeni.

"Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tokom poslednjih dana u julu biti znatno iznad proseka širom južne, a posebno zapadne Evrope, piše u članku.

Temperature su tokom ove nedelje napokon pale, ali izgleda da to neće potrajati. Sredinom jula se nad Evropom ustalio produženi toplotni talas, koji je doneo dugotrajnu vrućinu i posebno ekstremne tople noći. Međutim, novi topotni talas se pojačava i u nekim područjima, poput Zapadne Sahare i Pirenejskog poluostrva, je već postavio rekordne temperature, pa su tako Španija i Portugal ove nedelje zabeležile temperature i preko 45 stepeni.

"U sredu, 24. jula, u Madridu zabeleženo je do +42 °C, a na području Ciudad Universitaria +42,3 °C. Bilo je puno toplije u južnoj i jugozapadnoj Španiji, uključujući južni Portugal. U El Granadu u Španiji zabeleženo je 45,6 °C, dok je u Alvegi u Portugalu izmereno 45,5 °C", piše u nastavku članka.

lepeza, vrućina, znojenje, hlađenje
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

U Portugalu su i dnevne najniže temperature bile rekordne, jer u gradu Portalegreu one nisu mogle pasti ispod +28,6 stepeni.

Iako je Afrika navikla na visoke temperature u julu, ove godine one su bile istorijski visoke. U Tindoufu u Alžiru zabeležena je minimalna temperatura od +35,6 stepeni, a dnevni maksimum je iznosio +48 stepeni. Maroko je srušio nekoliko rekorda, pa je tako u Kasbi Tadl izmereno +48,3 stepena, a Beni Malal je izjednačio svoj rekord na +47,7.

Ovakvo vreme trebalo bi da se nastavi, ali i proširi širom Evrope, pa se tako od nedelje očekuje i vrhunac topotnog talasa krajem jula i početkom avgusta. Gornja granica će biti još viša, a posebno u zapadnom Sredozemlju, Francuskoj, Beneluksu i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track