U Venecueli se danas održavaju predsednički izbori koji bi mogli ili da donesu ili seizmički potres i promenu u politici te zemlje ili da na još šest godina produže vlast koja je zemlji donela najveći mirnodopski ekonomski kolaps zabeležen u svetu.

Američka agencija AP navodi da bilo da predsednik Nikolas Maduro bude reizabran ili na funkciju šefa države dođe penzionisani diplomata Edmundo Gonzalez, ovi izbori će izazvati posledice na oba američka kontinenta.

Navodi se da su protivnici Madurove vlasti, ali i njegove pristalice, iskazali interesovanje da se pridruže egzodusu 7,7 miliona Venecuelanaca koji su već napustili zemlju u potrazi za boljim životom, za slučaj da aktuelni predsednik osvoji još jedan mandat.

Procenjuje se da pravo glasa u ovoj južnoameričkoj zemlji ima oko 17 miliona ljudi.

Izbori se održavaju na 70. godišnjicu rođenja bivšeg predsednika Uga Čaveza koji je 2013. preminuo od raka, prethodno predavši vođstvo bolivarske revolucije u ruke Maduru.

profimedia0893188862.jpg
Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia 
Nikolas Madurofoto: Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia

Ali, Maduro i njegova Ujedinjena Socijalistička partija Venecuele su, kada su ostali bez "El Komandantea" Čaveza snagu nacionalne privrede smanjili za 71 odsto do 2020, inflacija je dostigla 130.000 odsto pa su opozicionari i rivalske struje unutar vlade "namirisale krv" zbog čega se AP pita da li je ovo Madurov "poslednji ples".

Međutim, ono što je čudno je da je Madurov rival na ovim izborima Gonzalez, čovek za koga je malo ko čuo u Venecueli pre nego što se u martu registrovao kao predsednički kandidat.

Ovaj 74-godišnjak senikada pre toga nije kandidovao ni za jednu javnu funkciju, a za njega nisu znali čak ni u opozicionim krugovima.

Ipak, u ova četiri meseca bivši diplomata koji se trudi da se ne ističe mnogo je u anketama pretekao Madura i postao je prvo lice glavne opozicione koalicije PUD.

x01-epa-rayner-pena-r.jpg
EPA/Rayner Pena R 
Marija Korina Mačadofoto: EPA/Rayner Pena R

Veliki deo razloga za skok podrške Gonzalezu u istraživanjima javnog mnjenja leži u činjenici da njega podržava Marija Korina Mačado, žena koja je u oktobru prošle godine ubedljivo pobedila na unuatarstranačkim izborima u opoziciji, osvojivši 93 odsto glasova.

Ona je trijumfovala na tom glasanju uprkod zabrani kandidovanja na predsedničkim izborima koju su joj uvele venecuelanske vlasti.

Kada joj je Vrhovni sud Venecuele potvrdio zabranu, ona je za rivalku Maduru prvo odabrala 80-godišnju naučnicu Korinu Joris.

x01-epa-miguel-gutierrez.jpg
EPA/Miguel Gutierrez 
Mačado i Edmundo Gonzalezfoto: EPA/Miguel Gutierrez

Ipak, ni Joris nije mogla da se kandiduje za predsedničke izbore zbog problema u kompjuterskom sistemu za koje je opozicija optužila vladu, pa je Gonzalez iznenada postao "privremeni" kandidat protivnika aktuelnog šefa države.

Opoziciona koalicija je tek dan pred istek roka za podnošenje kandidatura odlučila da Gonzalez bude njihov čovek.

x01-epa-ronald-pena-r.jpg
EPA/Ronald Pena R 
foto: EPA/Ronald Pena R

- Nikada nisam ni zamišljao da ću biti u ovoj situaciji - kazao je Gonzalez za BBC.

On je krenuo u kampanju sa Mačado koja je na mitinzima širom zemlje pozivala ljude da glasaju za Gonzaleza.

Strategija koja deluje čudno u većini zemalja, ne i u Venecueli

BBC navodi da odluka opozicije da kandiduje Gonzaleza umesto neke poznatije ličnosti deluje neobično za većinu zemalja, ali je takva strategija normalna u Venecueli.

foto: AP/Matias Delacroix

Navodi se da tamo opozicioni aktivisti lako mogu da završe u zatvoru, pa se ovako nešto smatra preventivnom strategijom.

Mask prvo podržao Trampa, a sada i Mariju Korinu

Ilon Mask, milijarder i prvi čovek više teholoških kompanija koji na američkim predsedničkim izborima podržava republikanskog kandidata Donalda Trampa, uputio je poruku podrške Mariji Korini Mačado

- Vreme je da narod Venecuele dobije priliku za bolju budućnost. Podržavam Mariju Korinu! - tvitovao je Mask uz njen post u kojem je ona navela da je razgovarala s argentinskim predsednikom Havijerom Milejom.

(Kurir.rs/AP/BBC/Preveo i priredio: N. V.)