MELONI DALA POTPIS! Italija pristala na saradnju sa Kinom: Sledi sprovođenje VAŽNOG akcionog plana
Foto: Zorana Jevtić

Ovo je prvo putovanje Melonijeve u Kinu

MELONI DALA POTPIS! Italija pristala na saradnju sa Kinom: Sledi sprovođenje VAŽNOG akcionog plana

Planeta -

Italija i Kina su danas potpisali trogodišnji akcioni plan za koji je italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla da predstavlja memorandum o industrijskoj saradnji koji uključuje električna vozila i obnovljivu energiju.

Kineski premijer Li Ćang je u obraćanju italijanskim i kineskim poslovnim liderima, nakon sastanka sa Melonijevom, obećao da će osigurati da strane kompanije dobiju isti tretman kao i kineske i stvoriti transparentno i predvidljivo poslovno okruženje, reagujući na česte žalbe preduzeća koja posluju u Kini.

Ovo je prvo putovanje Melonijeve u Kinu kao premijerke u pokušaju da popravi međusobne odnose. Njena petodnevna poseta usledila je nekoliko meseci nakon što je Italija napustila kinesku inicijativu Pojas i put, plan kineskog lidera Si Đinpinga da izgradi elektroenergetsku i transportnu infrastrukturu širom sveta, kako bi stimulisala globalnu trgovinu, a istovremeno produbljivala veze Kine sa drugim zemljama.

Činilo se da je odluka Italije da se pridruži Inicijativi Pojas i put 2019. godine politička pobeda za Kinu, dajući joj prodor u Zapadnu Evropu i simboličan podsticaj u trgovinskom ratu sa SAD. Ali italijanska vlada je kasnije saopštila da se obećane ekonomske koristi nisu ostvarile i da je njeno članstvo stvorilo trvenja sa drugim zapadnoevropskim vladama kao i sa SAD.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track