Ukrajina je možda izvela najimpresivniji napad na rusku teritoriju otkako je Moskva pokrenula invaziju pre 28 meseci.

Prema Ukrajinskoj Pravdi, koja se poziva na obaveštajne izvore, Ukrajinci su juče poslali dronove na put dugačak čak 1.700 kilometara i pogodili aerodrom Olenja, odnosno bazu ruskih vazdušnih snaga na severu Rusije.

Tokom operacije su poslati dronovi i prema dve druge vazdušne baze, kao i prema rafineriji nafte. Ukrajinska obaveštajna agencija koristi sve veći arsenal bespilotnih letelica domaće proizvodnje i osnažuje napade na ciljeve unutar teritorija Rusije.

Mete su uglavnom vazdušne baze i rafinerije nafte, ali dronovima napada i fabrike oružja i druga vojna postrojenja. Ruska protivazdušna odbrana je zbog obimnijih napada postala raštrkana pa ima problema s obaranjem letelica.

Nadmašili pređašnji rekord

Najnoviji napad je nadmašio pređašnji rekord za 480 kilometara. U maju je ukrajinska bespilotna letelica udarila u rafineriju nafte u Salavatu u Rusiji, koja je udaljena nekih 1.285 kilometara od prve linije u Ukrajini.

Za sada nije poznato kakvu su bespilotnu letelicu koristili Ukrajinci tokom napada na Olenju. Najdalje lete modifikovani sportski avioni, ali obaveštajna agencija u Kijevu upravlja sa više od desetak drugih vrsta dronova.

U svakom slučaju, jasno je zašto Kijev želi da ošteti Olenju. Radi se o jednoj od samo nekoliko baza koje rutinski održavaju bombardere Tupoljev Tu-22M3 ruskih vazdušnih snaga. Ukrajinske trupe i civile krstarećim projektilima često napada oko 63 Tu-22M3, zajedno s oko 55 Tupoljev Tu-95 i 17 Tupoljev Tu-160.

screenshot-4.jpg
Printscreen/Twitter 
foto: Printscreen/Twitter

Masovni raketni napadi imaju za cilj da nadvladaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu — i često u tome uspevaju. Bombarderi obično ispaljuju projektile s udaljenosti od nekoliko stotina kilometara, što je predaleko za većinu ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Ukrajinski mediji: "Uništili smo bombarder"

Nije poznato da li je Ukrajina tokom jučerašnjeg napada na Olenju pogodila bombardere u vazdušnoj bazi. Rusi retko priznaju takve gubitke, tako da zapadni vojni analitičari moraju detaljno da analiziraju satelitske snimke kako bi pronašli dokaze o uništenim borbenim avionima. Za sada se na satelitskim snimcima ne mogu sa sigurnošću videti uništeni Tu-22M3 u severnoj bazi.

(Kurir.rs/Index/Forbes/Preneo: A.N.)