Skandalozan postupak nemačkog političara izazvao je diplomatsku krizu između Savezne Republike Nemačke i Namibije!

Poslanik Severne Rajne-Vestfalije Sven Tritšler (42) iz krajnje desničarskog AfD-a posetio je Namibiju zajedno sa delegacijom parlamenta kako bi odali počast likvidiranim pripadnicima etničkih grupa Herero i Nama.

Nemačko Carstvo bilo je kolonijalna sila koja je vladala Namibijom između 1884. i 1915. godine i počinilo je okrutne zločine protiv tamošnjeg civilnog stanovništva. Za tridesetak godina okupacije ubijeno je nekoliko desetina hiljada ljudi. Savezna Republika Nemačka je 2021. godine zvanično priznala ta dela kao genocid.

Tritšler, međutim, nije položio vence za ubijene Namibijce, nego na grob nemačkog okupatorskog vojnika. To se dogodilo bez odobrenja državnog parlamenta i izvan službenog programa putovanja. Kasnije je na Instagramu objavio fotografiju događaja.

Predsednik parlamenta Severne Rajne-Vestfalije Andre Kuper je prekorio Tritšlera zbog postupka i naveo da je naneo "ozbiljnu štetu" toj nemačkoj saveznoj državi.

Tritšler inače ostaje pri svojim stavovima i nemačku okupaciju klasifikuje kao ratni zločin, ali ne i kao genocid. Takođe tvrdi da je spor bio stvar diplomatske šale.

Potomci ubijenih Namibijaca, koji godinama vode kampanju za novčanu odštetu od Savezne Republike Nemačke, sigurno će drugačije gledati na incident.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)