Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena optužila je Venecuelu za izbornu manipulaciju i represiju te je rekla da je objava o osvajanju trećeg mandata predsednika Nikolasa Madura, koji je i službeno proglašen izabranim predsednikom, "lišena svakog kredibiliteta".

Zvaničnici Bajdenove administracije nisu najavili nikakve nove kaznene mere, ali nisu odbacili mogućnost nametanja dodatnih sankcija.

"Upuštajući se u represiju i izbornu manipulaciju i proglašavajući pobednika bez detaljnih rezultata glasanja za svaku biračku jedinicu, Madurovi predstavnici lišili su navodne izborne rezultate svake verodostojnosti", rekao je novinarima visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Gutereš pozvao na transparentnost izbora

Nikolasa Madura službeno je u ponedeljak Nacionalno izborno veće (CNE) proglasilo izabranim predsednikom dok opozicija tvrdi da je pobedila, a veliki deo međunarodne zajednice skeptičan je prema rezultatima.

"Građani Venecuele izrazili su svoju apsolutnu želju birajući Nikolasa Madura", objavio je predsednik CNE-a Elvis Amoroso, proglašavajući Madura izabranim predsednikom.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš pozvao je na potpunu transparentnost izbora u Venezueli i rekao kako je potrebno objaviti izborne rezultate po biračkim jedinicama, rekao je u ponedeljak potparol Stefani Dujarik.

Gutereš je pozvao političke vođe i njihove pristalice na umerenost, rekao je Dujarik novinarima, dodajući da svi izborni sporovi treba da se reše na miran način i da izborna tela treba da obavljaju svoj posao nezavisno i bez uplitanja.

Devet zemalja zatražilo proveru rezultata

Devet zemalja Latinske Amerike zatražilo je u ponedeljak "punu proveru" rezultata izbora u Venecueli.

Argentina, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj, Peru, Dominikanska Republika i Urugvaj "zahtevaju potpunu proveru rezultata uz nadzor nezavisnih izbornih posmatrača" i sastanak pod okriljem Organizacije američkih država (OAS), stoji u zajedničkom saopštenju devet zemalja koje je objavilo argentinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Panama je suspendovala diplomatske odnose s Venecuelom i povlači svoje diplomatsko osoblje iz te zemlje dok se ne sprovede potpuna provera glasanja, rekao je predsednik te zemlje Hose Raul Mulino. Brazil je ranije pozvao na "nepristrasnu proveru" izbornih rezultata u Venecueli.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će njegova vlada priznati konačne rezultate.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)