Sjedinjene Države predvode diplomatsku akciju kako bi odvratile Izrael od napada na libanski glavni grad Bejrut ili glavnu civilnu infrastrukturu kao odgovor na smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan.

Vašington pokušava da spreči totalni rat između Izraela i libanskog šiitskog pokreta Hezbolaha koji ima podršku Irana nakon što je u napadu na stadion u Golanu (koji je pod kontrolom Izraela) tokom vikenda ubijeno 12 mladih, a za što je SAD optužio Hezbolah.

Izrael i SAD okrivili su Hezbollah za raketni napad, iako je grupa odbacila odgovornost.

SAD traži da Izrael ne gađa Bejrut

Fokus brze diplomatije bio je ograničiti odgovor Izraela podstičući ga da ne gađa gusto naseljeni Bejrut, južno predgrađe grada koje čini središte Hezbolaha ili ključnu infrastrukturu poput aerodroma i mostova, rekli su izvori koji su tražili anonimnost.

Zamenik predsednika libanskog parlamenta Elias Bou Sab, koji je rekao da je u kontaktu s američkim posrednikom Amosom Hohštajnom od subotnjeg napada na Golan, rekao je Rojtersu da bi Izrael mogao da spreči pretnju velike eskalacije poštedom glavnog grada i njegove okoline.

"Ako izbegavaju civile i izbegavaju Bejrut i njegova predgrađa, onda bi njihov napad mogao biti dobro proračunat", rekao je.

Izraelski zvaničnici rekli su da njihova zemlja želi da našteti Hezbolahu, ali ne uvući regiju u sveopšti rat. Dvojica bliskoistočnih i evropskih diplomata rekla su da se Izrael nije obavezao da izbegava udare na Bejrut, njegova predgrađa ili civilnu infrastrukturu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

kurir televizija JEDAN DETALJ U PRETNJI ERDOGANA IZRAELU DOSTA GOVORI! Analitičari tumače kome je ZAPRAVO upućena OŠTRA izjava turskog predsednika