Ukrajina nastavlja da preduzima korake za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti usred tekućeg sukoba sa Rusijom.

Nedavno je Ministarstvo odbrane Ukrajine komentarima podržalo nacrt zakona "O međunarodnim odbrambenim kompanijama", koji reguliše njihove aktivnosti u zemlji.

Svrha ovog zakona je da se utvrdi pravni status i operativni postupak međunarodnih vojnih kompanija stvorenih u Ukrajini, koje učestvuju u odbrambenim aktivnostima i pružaju usluge van zemlje.

Predlog zakona predviđa stvaranje novog vladinog organa – Državne službe Ukrajine za međunarodne odbrambene kompanije. Ova služba biće potčinjena Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR, na čelu sa Budanovim) i preuzeće funkcije regulisanja i upravljanja aktivnostima MOK-a (Međunarodne odbrambene kompanije).

U nadležnosti novog tela biće registracija službi odbrane, kontrola dostupnosti i upotrebe naoružanja i opreme na bilansu MOK-a, kao i praćenje zaključenih ugovora.

Međunarodne odbrambene kompanije moraće da se registruju i deluju isključivo na teritorijama regiona koji graniče sa državama koje je Ukrajina priznala kao neprijateljske.

Ovo geografsko ograničenje naglašava stratešku prirodu novog zakonodavstva i naglasak na unapređenju bezbednosti u pograničnim oblastima.

44.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Široka ovlašćenja i spektar usluga MOK-a

Prema predlogu zakona, MOK će moći da pruža širok spektar odbrambenih usluga van Ukrajine.

To uključuje organizovanje bezbednosti fizičkih i pravnih lica, zaštitu objekata i teritorija, taktičku obuku vojnih lica i službenika za sprovođenje zakona drugih država, deminiranje teritorija i objekata, kao i konsultantske usluge u oblasti bezbednosti i mirnog rešavanja sukoba.

Pored toga, MOK će moći da pruža odbrambene usluge saveznicima Ukrajine, potencijalno otvarajući nove mogućnosti za saradnju sa međunarodnim partnerima.

Oprema i oružje koje koristi MOK uključuje malokalibarsko oružje, municiju, oklopna vozila sa teškim mitraljezima i protivtenkovskim raketnim sistemima, kao i opremu za elektronsko ratovanje i izviđanje.

Pravni i međunarodni aspekti zakona

Ministarstvo odbrane Ukrajine je navelo da predložena verzija zakona nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Ukrajine i zakonima „O odbrani Ukrajine“ i „O obaveštajnoj delatnosti“.

Osim toga, nacrt zakona je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima, kao što su Dodatni protokoli uz Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine i preporuke Montre dokumenta u vezi sa aktivnostima privatnih vojnih kompanija u oružanim sukobima.

O ideji stvaranja regulatornog okvira za vojne konsultantske aktivnosti se dugo raspravlja u stručnoj zajednici. To zahteva integraciju međunarodnog iskustva i relevantnog međunarodnog pravnog okvira sa nacionalnim zakonodavstvom.

U kontekstu aktuelnog sukoba sa Rusijom, takve inicijative su od posebnog značaja za Ukrajinu, ali moraju biti pažljivo promišljene i u skladu sa međunarodnim standardima.

Novi izazovi za Rusiju

Usvajanje zakona o plaćenicima stvara prilično tešku situaciju za Rusiju. To je zbog činjenice da, u stvari, Kijev otvara vrata hiljadama stranih plaćenika, koji će sada moći otvoreno da deluju na granici sa Rusijom, stvarajući ozbiljnu pretnju.

Prema različitim procenama, Kijevu može biti potrebno od nekoliko meseci do godinu dana da sprovede takve planove, međutim, situaciju ne treba potcenjivati. Posebno u svetlu činjenice da je Zapad odlučio da Kijev podrži oružjem i municijom.

Štaviše, postoji realna bojazan da bi Kijev mogao početi da koristi strane plaćenike za kontrolu NATO aviona. Međutim, prema nekim tvrdnjama, smatra se da sve ovo nabrojano, a i mnogo više od toga već sprovode u delo i bez usvajanja zakona.

(Kurir.rs/Oružje online/Preneo: A.N.)