Ruski Afrički korpus (RAK), koji je uglavnom okupljao bivše plaćenike ruske grupe Vagner, masakriran je početkom nedelje na granici Malija i Alžira, kod Tin Zautina, gde su upali u zasedu separatista Tuarega.

Još se ne zna koliko je poginulih ruskih boraca iz Afričkog korpusa, jer su informacije kontradiktorne, ali čak i ruski vojni blogeri i portali bliski bivšem Vagneru slažu se da je to bio "najveći pokolj i poraz" koji su doživeli.

Pominju se gubici od 20 mrtvih i pet zarobljenih, do 50 ubijenih, a Bi-Bi-Si, pozivajući se na svoje izvore, navodi najmanje 82 mrtva i 15 zarobljenih ruskih plaćenika.

Na Telegram kanalu "Ribar", bliskom ruskom Ministarstvu odbrane, navodi se da "nema ni deset mrtvih".

Ruska redakcija Bi-Bi-Sija navodi da rusko Ministarstvo odbrane ne žuri da govori o ovoj jedinici u javnosti, već i dalje koristi termin "Vagner", iako ova plaćenička formacija više formalno ne postoji.

Međutim, oni to namerno rade da bi takve propuste pripisali nepostojećem Vagneru, a ne RAK-u koji je u nadležnosti ruskog Ministarstva odbrane, piše britanski javni sevis.

U pustinjskoj oluji, pripadnici RAK su upali u zasedu Tuarega, koji su u severnom delu Malija proglasili svoju državu Azavad. Ruski provagnerovski portali i Telegram kanali od sredine jula najavljuju "konačni kolaps" i ofanzivu na snage Tuarega.

Tuarezi su nomadska berberska plemena islamske veroispovesti, koja broje više od 3,2 miliona, a žive u saharskom regionu severne Afrike, u Maliju, Alžiru i Libiji, mada ih ima i u Nigeru, Nigeriji, Burkini Faso i Senegalu.

Portal blizak Vagneru objavio je da je u tom napadu poginuo i jedan od komandanata korpusa Sergej Ševčenko Prud, a čak je i ruska agencija TASS potvrdila smrt Nikite Feđanina, "administratora" pro-Vagnerovog Telegram kanala Siva zona.

Nekoliko drugih ruskih medija javilo je da je Anton Jelizarov Lotus, koji je proglašen za komandanta Vagnera nakon smrti Jevgenija Prigožina i osnivača Vagnera Dmitrija Utkina u avgustu 2023, ubijen ili uhvaćen.

S obzirom na navedeno, u pitanju su ozbiljni gubici i veliki udarac ruskim ambicijama u Africi.

Pojavljuju se razni snimci sa "bojišta" čija se autentičnost proverava, a na pojedinim portalima ima informacija da ukrajinska obaveštajna služba "radi" i u Africi i dostavlja informacije pobunjenicima Tuarega.

Ruski vojni blogeri "optužuju" Ukrajinu da je kriva za ovaj napad, a za portal news.ru, zamenik parlamentarnog odbora za odbranu Aleksej Žuravljov ne isključuje da je "ruka NATO vidljiva u svemu" i poziva na "hitnu istragu" i da Moskva, na bilo koji način, "vrati zarobljene Vagnerovce".

Kruži i snimak boraca koji razvijaju ukrajinsku zastavu na bojnom polju, ali pojedini analitičari sumnjaju u njenu autentičnost.

Podsetimo, Moskva je formirala Ruski afrički korpus, koji ratuje u Africi za ruske interese, ali i kontrolisati poslove koje je ruska država "nasledila" od Vagnera, poput rudnika zlata i uranijuma.

Zamenik ministra odbrane general Junus-Bek Jevkurov, bivši predsednik kavkaske republike Ingušetije, i general Vojne obaveštajne službe (GRU) Andrej Averjanov dobili su zadatak da vode Putinov Afrički korpus.

Posle Prigožinove pobune i njegove smrti u avgustu 2023. godine, zamenik ministra odbrane Junus-bek Jevkurov posetio je afričke zemlje u kojima su se nalazili ruski plaćenici i "uzeo ih pod svoju kontrolu", a sa svima su ponovo potpisani ugovori.

Napomenimo da je u septembru 2023. godine, kako prenosi Bi-Bi-Si, uz učešće generala Jevkurova, osnovan međudržavni vojni savez Sahela, koji uključuje Burkinu Faso, Mali i Niger.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

Telegram Vagnerovci se povlače iz Moskve