Pre nekoliko dana, Vojna obaveštajna služba Ukrajine (GUR) tvrdila je da su njihove bespilotne letelice navodno pogodile strateški bombarder TU-22M3 u napadu 25. jula na aerodrom Olenja u Murmanskoj oblasti na severu Rusije.

Pošto su ukrajinski zvaničnici prvobitno tvrdili štetu na strateškom bombarderu TU-22M3, Andrii Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR), ispravio je sopstvenu službu i rekao da je oštećen ne jedan, već dva bombardera Tu-22M3 tokom napad na vojni aerodrom Olenja.

„Radi se o eksploziji iznad područja gde su se nalazili avioni. Dalje, mogu da prijavim da su dva Tu-22M3 oštećena. A sa strane su odgovarajući brojevi – pozivni znak #33 i pozivni znak #31. Na broju 33 su rupe u gornjem delu trupa, a br. 31 takođe ima neke kvarove“, rekao je Jusov.

„Popravke ovih aviona u Rusiji može potrajati nekoliko meseci,“ dodao je Jusov. Prema njegovim rečima, tokom napada na aerodrom nije funkcionisao alarm za vazdušnu opasnost.

Olenja na 1.800 km od rusko-ukrajinske granice, najdalje dokle su GUR dronovi dosegnuli

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, aerodrom Olenja u Murmanskoj oblasti Ruske Federacije koristi se za raketne udare iz aviona Tu-95 i Tu-22 na ukrajinsku teritoriju, tako da ovi napadi Kijeva pokušavaju da potisnu Rusko vazduhoplovstvo dalje od granice sa Ukrajinom.

Napad na aerodrom, koji se nalazi u blizini Olenegorska, na 1.800 kilometara od ukrajinske granice, izveden je na rekordnoj udaljenosti za ukrajinske dronove.

Ukrajinski zvaničnik je prokomentarisao i izveštaj ruskih publikacija, koje su objavile satelitske snimke kako bi prikazale odsustvo tragova ukrajinskog napada na bazu strateške avijacije.

Glasnogovornik GUR-a je izjavio da satelitski snimci „nisu jedini izvor informacija na koji treba da se oslonimo“.

„Nesumnjivo, satelitski snimci su veoma važan izvor informacija, ali priroda štete je različita i to svakako nije jedini izvor informacija na koji treba da se oslonimo. Ali informacije su potvrđene iz različitih izvora i već sada možemo da govorimo o ovom incidentu kao o onome što je definitivno trebalo da se desi“, dodao je predstavnik GUR-a.

Bombarder Tu-22M3 u ukrajinskom sukobu

Iako su Tu-22 arhaični bombarderi iz sovjetske ere, oni su u velikoj meri korišćeni za lansiranje starijih supersoničnih H-22 i još novijih varijanti H-32, koje su uglavnom moćne protivbrodske rakete i poznate su po gađanju ukrajinskih ciljeva i izazivajući široko rasprostranjena razaranja. Ovo bi verovatno moglo da objasni zašto su ovi bombarderi bili gađani.

Veruje se da Rusija ima oko 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M.

Pored vazduhoplovne baze Olenja, Tu-22M je trenutno stacioniran na aerodromima Bela, Djagilevo i Šajkovka.

foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ukrajina je uglavnom imala ograničenu odbranu od ovih brzih projektila, što su ukrajinske vazduhoplovne snage priznale.

Sa dolaskom odbrambenih baterija Patriot, protivvazdušna odbrana zemlje je donekle pojačana, ali su one stacionirane u i oko glavnog grada Kijeva, a primera radi Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

Bombarderi T-95 i Tu-160 su glavni među ruskim strateškim bombarderima. Međutim, Tu-22M3 je značajna prednost s obzirom da je ukrajinski vazdušni prostor zasićen i da su krstareće rakete dugog dometa ispaljene iz ruskog vazdušnog prostora najbolja opcija Moskve da zadrži ukrajinsku vojsku na ivici.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage očekuju da popune svoj inventar modernizovanim bombarderima. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI" Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK