HAOS U BRITANIJI POSLE UBISTVA TROJE DECE: Letele flaše, zapaljen kombi, povređeno 39 policajaca
Sautport, Foto: X/@BobbyEllisonKY

HAOS U BRITANIJI POSLE UBISTVA TROJE DECE: Letele flaše, zapaljen kombi, povređeno 39 policajaca

Planeta -

U Sautportu u Velikoj Britaniji izbili su sukobi između policije i građana nakon što je prethodno održano bdenje u znak sećanja na troje ubijene dece i sedmoro povređenih na času plesa u ponedeljak

Trideset devet policajaca povređeno je u sukobima sa velikom grupom, mahom maskiranih mladića u Sautportu.

Neredi su se dogodili kada je maskirana grupa protestvovala ispred lokalne džamije ispred koje se zatim postavio policijski kordon. Mladići u crnom, maskirani i naoružani mačetama i dugim noževima, uzvratili su bacanjem kamenica na policajce.

Policijski kombi je zapaljen, a na policajce su bačene flaše

Dvadeset sedmoro pripadnika policije zadržano je u bolnici, dok je dvanaestoro pušteno kući pošto im je ukazana prva pomoć. Maskirana grupa nazivala je policajce "izdajnicima" uzvikujući: "Nećete nas zameniti" i "Engleska do smrti" u pravcu lokalne džamije.

Izgled i ponašanje grupe huligana ukazuju da možda pripadaju ekstremno desnoj Ligi za odbranu Engleske. Stanovnici Sautporta smatraju da mladi huligani ne pripadaju Ligi za odbranu Engleske.

Građani Sautporta, koji se javljaju u žive radijske programe, objašnjavaju da već nekoliko leta, huligani dolaze vozom u Sautport, koji je inače mirno priobalno mesto. Građani ih opisuju kao besne pripadnike bandi maloletnika, koji putem društvenih mreža organizuju ovakve "nasilne ekskurzije".

ubadanje u Sautportu, Liverpul, Engleska, Velika Britanija
foto: James Speakman / PA Images / Profimedia

Sumnjaju da je reč o srednjoškolcima mahom iz Londona, koji na ovakav način "koriste" letnje raspuste.

Zamenik šefa regionalne policije Aleks Gos zahvalio se kolegama i Češira, Mančestera i severnog Velsa, koji su pomogli u suzbijanju nereda u Sautportu.

Policija insistira da su neki od učesnika u neredima pripadnici Lige za odbranu Engleske.

"Nažalost, napadači su uništili nekoliko baštenskih zidova čije su cigle koristili za napade na policiju. Palili su i automobile, koji pripadaju građanima, i oštetili vozila na parkingu pored džamije", naglašava Gos.

Brojni građani smatraju da je objavljivanje imena napadača na devojčice u javnom interesu, jer se sumnja da su spekulacije na društvenim mrežama da je reč o imigrantu i muslimanu povod za proteste ispred džamije.

"Mnogo se spekuliše o sedamnaestogodišnjaku, koji je trenutno u pritvoru i pojedinci ih koriste za nasilje i nerede na ulicama. Već smo naglasili da je pritvorenik rođen u Ujedinjenom Kraljevstvu. Spekulacije ne pomažu nikome", smatra zamenik regionalne policije.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P: P.

Bonus video:

02:04

AUTOMOBIL POTPUNO IZGOREO, OSMOGODIŠNJA DEVOJČICA NA INTENZIVNOJ NEZI! Kurir saznaje u kakvom su stanju povređeni u nesreći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track