Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u palestinskom izbegličkom kampu i bio je šef političkog biroa pokreta Hamas i premijer desete palestinske vlade od 2006. godine.

Rođen u izbegličkom kampu, Izrael ga nekoliko puta hapsio

Rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Aškalona posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše "Al Džazira".

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izabran je 2017, zamenivši Haleda Mešala.

Izrael ga je zatvorio 1989. na tri godine, nakon čega je izgnan u Mardž Al Zuhur — ničiju zemlju između Izraela i Libana — sa velikim brojem drugih vođa Hamasa, gde je proveo punih godinu dana živeću u teškim uslovima 1992. godine.

profimedia0811949607.jpg
SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bio je premijer Palestine

Nakon te godine provedene u izgnanstvu, vratio se u Gazu, a 1997. godine postavljen je za šefa kancelarije Šeika Ahmeda Jasina, duhovnog vođe pokreta Hamas, što je pojačalo njegov položaj.

Šesnaestog februara 2006. godine, Hamas ga je predložio za premijera Palestine a imenovan je 20. februara.

Godinu dana kasnije, Hanijea je smenio predsednik Palestinske nacionalne uprave Mahmud Abas, nakon što su brigade Iz "Al Din Al Kasam" preuzele kontrolu nad Pojasom Gaze, prognavši predstavnike Abasovog pokreta Fatah u nedelji nasilja u kojoj je bilo mnogo mrtvih.

Stejt department ga proglasio teroristom

Hanijeh nije prihvatio svoju smenu koju je nazvao „neustavnom", istakavši da će „njegova vlada nastaviti svoje dužnosti i da se neće odreći nacionalne odgovornosti prema palestinskom narodu".

Hanije je od tada u više navrata pozvao na pomirenje sa pokretom Fatah, dok je šestog maja 2017. godine, izabran za šefa političkog biroa Hamasa. Američki Stejt department je 2018. godine proglasio Hanijea teroristom.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, nakon nekoliko atentata i od tada živeo u egzilu u Kataru.

Lagodan život daleko od Gaze

Godinama su Palestinci kritikovali Hanijea zbog lagodnog života dalje od problema Gaze u naftom bogatoj zalivskoj monarhiji koja, kako navodi list, “nudi utočište liderima terorističke grupe i međunarodno priznatu platformu za širenje njihove propaganda preko Al Džazire”.

Hanije 2010, kako navodi egipatski magazine “Rouz al Jusuf”, potrošio četiri miliona dolara na plac na plaži u Gazi blizu izbegličkog kampa Šati u kojem je odrastao.

w-54057952-hamas.jpg
EPA / Mohammed Saber 
foto: EPA / Mohammed Saber

Plac je navodno registrovao na ime svog zeta. Od tada je kupio nekoliko apartmana, vila i zgrada u Pojasu Gaze, registrovanih na imena nekih od njegovih 13 dece.

Njegova raskošna imovina u oštrom je kontrastu sa endemskim siromaštvom u Gazi, gde je polovina populacije nezaposlena a BDP po glavi stanovnika 2021. bio oko 5.600 dolara godišnje, što Pojas čini jednim od najsiromašnijih mesta u svetu.

Nedavno mu ubijeni sinovi i unuci

U izraelskom napadu na severnu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Hanije je nakon toga rekao da je napad na njegovu porodicu dokaz izraelskog "neuspeha", dok nastavlja da se suočava sa palestinskim borcima u Gazi. Dodao je da ta ubistva neće promeniti poziciju Hamasa u tekućim indirektnim pregovorima o prekidu vatre.

Hanije je tada istakao da Hamas neće povući svoje zahteve, koji uključuju trajni prekid vatre i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.

- Ako misle da će gađanjem moje dece na vrhuncu ovih pregovora pre podnošenja odgovora pokreta (Hamasa) dovesti do toga da Hamas promeni svoje stavove, varaju se - rekao je Hanije, koji živi u Kataru uz druge članove političkog krila Hamasa.

- Krv moje dece nije vrednija od krvi dece palestinskog naroda. Svi mučenici Palestine su moja deca - rekao je Hanije, prenela je "Al Džazira".

Izrael ćuti

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zapretio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)