GLUMILI SREĆNU PORODICU, A IZA SVEGA SE KRIJE FILMSKA PRIČA! Ruski špijunski par proteran iz Slovenije: Ovaj detalj je MISTERIOZAN
Foto: Shutterstock

hit

GLUMILI SREĆNU PORODICU, A IZA SVEGA SE KRIJE FILMSKA PRIČA! Ruski špijunski par proteran iz Slovenije: Ovaj detalj je MISTERIOZAN

Planeta -

Par za koji se veruje da su ruski špijuni, a uhapšeni su u Sloveniji krajem 2022., danas su osuđeni na više od godinu i po dana zatvora, objavio je sud u Ljubljani, naredivši i njihovo proterivanje iz Slovenije.

Optuženi, koji su se predstavili kao Ludvig Giš i Marija Rosa Majer Munos, priznali su krivicu 'na tajnom saslušanju' pa su osuđeni za "špijunažu i krivotvorenje dokumenata", objavili su sudski izvori.

Ne zna se gde će biti deportovani

Budući da su već već proveli isto toliko vremena u pritvoru neće ići u zatvor nego će biti deportovani, rekao je Okružni sud u Ljubljani. Biće im zabranjen ulazak u Sloveniju na pet godina.

Suđenje se odvijalo usred talasa nagađanja o mogućoj razmeni zarobljenika.

Prema rečima anonimnih izvora, ovo dvoje ruskih državljana bi trebalo da budu u sklopu te razmene, koja bi trebalo da se realizuje "u narednim satima između Rusije, Sjedinjenih Država, Nemačke i Belorusije".

Vol Strit Džurnal im je u junu posvetio poduži članak u kojem je opisao njihov životni stil koji podseća na onaj iz popularne tv-serije “Amerikanci”.

Stigli u Sloveniju 2017. s argentinskim pasošima, živeli u Ljubljani

Dvoje osumnjičenih agenata stranih obaveštajnih službi (SVR) u Sloveniju je stiglo 2017. s argentinskim pasošima. Pre hapšenja u decembru 2022. živeli su u glavnom gradu Ljubljani.

Da bi se što bolje pritajila i integrisala u okolinu žena je tamo otvorila onlajn umetničku galeriju, a njen suprug je vodio IT firmu. Po informacijama slovenačkih medija par ima oko četrdeset godina i dvoje dece.

Poslednjih dana su najmanje pet ruskih i jedan rusko-nemački protivnik osuđeni za izdaju. Među njima je i aktivista koji je "sarađivao s Ukrajinom". Svi su zatvoreni u Rusiji i, kako su rekli njihovi rođaci i nevladine organizacije, prevezeni su na nepoznata odredišta.

Pregovori o razmeni

Ovaj neobičan fenomen podstakao je glasine o mogućoj skoroj razmeni zarobljenika između ruskih zatočenika i Amerikanaca zatočenih u Rusiji.

Vašington i Moskva priznaju da aktivno pregovaraju o razmeni u vezi s američkim novinarom Evanom Gerškovičom, nedavno osuđenim u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

I sam ruski predsjednik Vladimir Putin spominjao je, kao mogući adut u pregovorima slučaj Vadima Krasikova, koji se nalazi u zatvoru u Nemačkoj.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

05:11

OD KADA JE SVETA I VEKA ŠPIJUNI POSTOJE! Čak i PTICE i PČELE IMAJU SVOJE ŠPIJUNE! Karan i Milašinović o podrivanju Srbije iznutra:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track