SAD su danas suspendovale 95 miliona dolara pomoći Gruziji pošto je parlament u Tbilisiju usvojio zakon o stranim agentima koji kritičari porede sa ruskim zakonom za obračun sa političkim neistomišljenicima.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je odlučio da pauzira slanje pomoći Gruziji, koja bi direktno koristila njenoj vladi, posle revizije pomoći čije je sprovođenje naredio u maju, kada je usvojen sporni zakon koji je podstakao višenedeljne masovne proteste.

Blinken je rekao da se odlučio na taj korak zbog "antidemokratskih" poteza vlade u Tbilisiju.

SAD su ranije uvele zabranu izdavanja viza brojnim gruzijskim političarima i zvaničnicima zaduženim za sprovođenje zakona zbog suzbijanja slobode govora, posebno onih koji su se zalagali za integraciju Gruzije sa Zapadom.

"Antidemokratski potezi gruzijske vlade i lažne izjave nespojive su sa normama članstva u EU i NATO-u", naveo je Blinken u pisanoj izjavi, objavljenoj dok je leteo iz Singapura u Mongoliju, na kraju azijske turneje.

Uprkos suspenziji pomoći, Blinken je rekao da će SAD nastaviti da finansiraju programe u Gruziji koji promovišu demokratiju, vladavinu prava, nezavisne medije i ekonomski razvoj.

"Ostaćemo posvećeni gruzijskom narodu i njegovim evroatlantskim težnjama", dodao je Blinken i ukazao da su SAD poslale Gruziji više od 6,2 milijarde dolara pomoći u poslednje tri decenije, otkako je ta zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Parlament Gruzije je u maju usvojio zakon o stranim agentima, poništivši veto predsednice Salome Zurabišvili. Zakon propisuje da mediji i nevladine organizacije moraju da se registruju kao entiteti "koji ostvaruju interese strane sile" ako iz inostranstva primaju više od 20 odsto sredstava.

Kritičari navode da taj akt veoma podseća na ruski zakon koji Kremlj koristi za ućutkivanje protivnika i da će biti prepreka nastojanjima Gruzije da postane članica EU.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.