Ovo je možda prvi put u ovom sukobu da je dron uništio helikopter u vazduhu.

Ukrajinske snage svakog meseca na frontu šalju 100.000 eksplozivnih FPV (first-person-vju) dronova. Oni uništavaju oklopna vozila, love pešadiju i nabijaju se u ruske haubice.

U sredu je jedan mali kvadkopter uspeo, navodno po prvi put, da sruši ruski helikopter.

Društvenim mrežama proširile su se fotografije i snimci koji prikazuju helikopter Mil Mi-8 u plamenu blizu Donjecka na istoku Ukrajine.

“Želimo brz oporavak preživelima,” napisao je jedan ruski bloger.

Ovakva inovativna upotreba eksplozivnih dronova pripremala se dugo. Još u septembru su ruski piloti pokušali da nabiju svoje dronove u ruske helikoptere u letu. Ta pretnja postala je toliko ozbiljna da su ruske vazdušne snage počele da šalju dodatne helikoptere kao pratnju.

Zašto je tako teško pogoditi helikopter?

Ukrajincima je navodno bilo potrebno čak 10 meseci da uspešno pogode neki ruski helikopter. To je razumljivo: helikopteri mogu da lete brže od 240 kilometara na čas na visini od nekoliko stotina metara, što je previsoko i prebrzo za lagane dronove, čak i uz neverovatnu veštinu – i sreću – pilota.

Ukrajinski pilot koji je u sredu uspeo da sruši ruski helikopter bio je vrlo vešt ili vrlo srećan, ili oboje. Primetio je 12-tonski ruski helikopter sa tri člana posade dok je letelica još uvek bila blizu zemlje.

“Uhvaćen je u trenutku uzletanja,” izvestio je ruski bloger.

FPV dron obično nosi samo oko kilogram eksploziva, ali to je dovoljno za rušenje helikoptera, pod uslovom da udari u rotore.

Nakon više od dve godine rata, ukrajinski piloti dronova postali su izuzetno vešti u ciljanju najranjivijih delova ruskih meta: svoje dronove šalju u otvorene poklopce oklopnih vozila za prevoz trupa, nabijaju ih ispod dodatnog oklopa takozvanih “tenkova-kornjača” ili kroz vrata utvrđenih rovova za pešadiju.

U poređenju sa poklopcem širokim 90 centimetara, rotor helikoptera od preko tri i po metra laka je meta.

Ono što je možda najimpresivnije jeste to koliko je ruski helikopter navodno bio udaljen od same linije fronte. Zapadni rub Donjecka nalazi se manje od pet kilometara od linije fronte – debelo u dometu FPV drona – ali istočni deo grada od fronta je udaljen preko 15 kilometara, a navodno se rušenje odvilo upravo tu. “Udaljenost,” objasnio je drugi bloger, “je vrlo značajna.”

Kako bi preletio 15 kilometara, moguće je kako FPV dronu potrebna pomoć drugog drona, koji zaostaje nekoliko kilometara i hvata i emituje signale. To je komplikovana operacija koja zaheva pažljivu koordinaciju.

Ruska vojska ima stotine helikoptera, a zasad su ih zahvaljujući ukrajinskim operacijama izgubili tek stotinak. Još jedan izgubljeni helikopter nije katastrofa za Ruse, ali sada kada su Ukrajinci uspeli da helikopter sruše dronom, moguće je da će udvostručiti svoje napore.

Ako uzmemo u obzir ogroman broj FPV dronova koje Ukrajinci koriste svakog meseca, pretnja za ruske helikoptere mogla bi da naraste, i to dramatično.

(Kurir.rs/Forbs/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija VOJNI ANALITIČAR UŽIVO SA POLIGONA PEŠTER: Noviteti su nam ruski sistem REPELENT i dronovi kamikaze KOMARAC I OSICA