Ruske raketne trupe održale su vežbe na spornom ostrvu za koje i Japan i Rusija tvrde da je njihovo, saopštila je u četvrtak novinska agencija Interfaks, citirajući rusko Ministarstvo odbrane.

Sovjetske trupe osvojile su četiri ostrva severno od japanskog Hokaida krajem Drugog svetskog rata. Rusi ih zovu Kurilska ostrva, Japanci Severna teritorija, a dve strane zbog tog spora nisu nikad potpisale mirovni sporazum.

Interfax piše kako su trupe vežbale kretanje i kamuflažu vozila na ostrvu Matua. Moskva je u maju najavila da će na ostrvima uspostaviti trajne posmatračnice.

Rusija je kasnije kritikovala sve veću vojnu saradnju SAD-a i Japana, nazvavši je „kamenom spoticanja” na putu prema potpisivanju mirovnog sporazuma.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije ove nedelje kazao je da sve veća usklađenost Tokija s "kolektivnim Zapadom" može samo štetiti bilateralnim odnosima dveju zemalja.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

kurir televizija RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG "DANA D" Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!