Reporter WSJ Evan Gerškovič je slobodan, piše Gardijan.

Izveštač Volstrit džurnala Evan Gerškovič pušten je iz pritvora u okviru velike razmene koja je uključivala i oslobađanje nekoliko drugih stranih državljana zadržanih u Rusiji i brojnih ruskih političkih zatvorenika.

Gerškovič, kao i drugi američki državljani su avionom prebačeni u tursku prestonicu Ankaru.

Generalni direktor Dau Džonsa i izdavač Volstrit žurnala, Almar Latur , i glavna urednica Volstrit džurnala, Ema Taker, rekli su da su "osećaju olakšanje i ushićeni su zbog Evana i njegove porodice, kao i zbog ostalih koji su pušteni na slobodu .”

U Rusiju su vraćena i dva maloletnika , za koje se veruje da su deca špijuna zatvorenih u Sloveniji.

Ruska Federacija je imala nekoliko završnih stavki protokola koje je trebalo da obavi sa čovekom koji je postao njen najpoznatiji zatvorenik. Bilo bi mu dozvoljeno da ode sa papirima i pismima koje je ispisao u pritvoru, ali i sa knjigom na kojoj je radio. Ali prvo, imali su još jedno pismo koje su tražili od njega, zvanični zahtev za predsedničko pomilovanje. Tekst, štaviše, treba da bude upućen Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Američki predsednik Džozef Bajden je današnju razmenu više od 20 zatvorenika između Rusije i Zapada nazvao „diplomatskim podvigom“.

Danas je njihova agonija završena, poručio je Bajden, povodom puštanja iz ruskog zatvora četvoro državljana SAD.

Bajden je zahvalio Sloveniji, Nemačkoj, Poljskoj, Norveškoj i Turskoj na učešću u procesu razmene zatvorenika, javlja AP.

Prema Bajdenovim rečima, njegova vlada je obezbedila da se u SAD vrati više od 70 američkih državljana koji su neopravdano bili zatočeni kao zatvorenici ili taoci u inostranstvu.

(Kurir.rs/The Guardian/Preneo. A.N.)

Bonus video:

kurir televizija RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!