Ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu otvorilo je novu dimenziju sukoba na Bliskom istoku. Mnogo opasniju. Sve strepnje od moguće eskalacije više nisu samo pretpostavljeni scenariji, već su planirana dejstva vrlo konkretizovana.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei kaže da je osveta zbog ubistva Hanijea dužnost Teherana, zato je naredio direktan napad na Izrael, dok je premijer Izraela Benjamin Netanjahu uverljivo rekao da je spreman na svaki scenario i da pozdravlja odluku da se rat još uvek ne okonča.

Kako će Iran odgovoriti? Kuda može odvesti "odmazda na odmazdu" i ko sve može da se uključi?

Na ova i druga pitanje odgovarali su u emisiji Usijanje prof. Dragan Radenović, akademik, prof. Miloš Laban, politički analitičar i Milan Antonijević, pravnik.

361278.00-24-19-20.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ja predviđam da će baš u subotu da se desi napad Irana na Izrael. Tada je praznik šabat. Onaj prethodni napad je bio mnog žešći nego što se to prikazivalo u medijima. U tom napadu pogodili su jednu izraelsku vojnu bazu u kojoj su čuvani nuklearne bojeve glave - rekao je Laban i dodao:

- Što se ovog događaja tiče mislim da je to namerno urađeno da bi se uvukle SAD u sukob. Da bi sprečili izbore u SAD i izglednu promenu - dolazak Trampa na vlast. Upravo Tramp je onaj koji će pružati podršku Izraelu. Ono žele da on dođe na vlast, ali mislim da su ovog puta je

Radenović smatra da SAD i dalje po istom principu igraju ulogu svetskog policajca.

361278.00-14-10-04.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Filosofija SAD da su oni svetski policajac ne jenjava. Sa ova dva ubistva, vođa Hamas i Hezbolaha i sa onim prethodnim velikim ubistvom mog poznanika generala Salmanija, najskupljeg vojnika u tom trenutku u čitavom svetu, a to naređenje je izdao Tramp govori o tome da SAD pokušavaju da naprave novu situaciju koja je starog porekla.

Antonijvić je istakao da je Izrael jasno pokazao kako će se obračunavati sa protivnicima, kao i da će odgovor Irana ukoliko ga bude biti simboličan:

361278.00-14-56-17.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Milsim da je prethodnih nekoliko dana pokazalo da Izrael ima tu odlučnost da pošalje poruku i Hamasu Hezbolahu na koji način će se boriti protiv onih koje smatra odgovornima. Što se tiče uloge Amerike ja nju zaista ne vidim kao svetskog policajca, naročito ne u ovom sukobu. Oni su posredovali u prekidima vatre i u pritiscima na Izrael. Pažnja je zbog izbora manje okrenuta ka bliskom istoku. Mislim da će odgovor Irana biti simboličan, ukoliko ga i bude. Mnogo je tu aktera koji ne žele ulazak u neki otvoreni sukob u koje na kraju krajeva spada i Iran. Vidi se spremnost Izraela da se obračua sa onima koji su odgovorni za 7. oktobar

kurir televizija "VERUJEM DA ĆE SE NAPAD IRANA NA IZRAEL DESITI NA OVAJ DATUM!" Analitiačar: Taj dan je praznik što nosi posebnu simboliku

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir televizija "IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA" Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU