Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je jučerašnje oslobađanje zatvorenika u okviru razmene, koji su kako je rekao bili "nepravedno zatvoreni od strane ruskog režima".

"Alsu Evan, Pol, Vladimir i drugi, pripadate svojim kućama, svojim porodicama i voljenima", napisao je Mišel na mreži iks pominjući imena nekih od 16 oslobođenih zatvorenika iz Rusije u okviru razmene: Alsu Kurbaševu, Evana Gerškoviča, Pola Vilana, Vladimira Kara-Murzu.

"Zahvaljujem takođe svima u Evropi koji su pomogli da ostvari ovaj diplomatski dogovor. EU će nastaviti da podržava sve one koji su ilegalno zatvoreni u Rusiji i drugde, napisao je Mišel.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel naveo je danas u saopštenju da je EU sa olakšanjem primila oslobađanje i prebacivanje na slobodu van Rusije i Belorusije jednog broja zatvorenika, uključujući i državljana EU, uz pomoć Turske.

Turska je u Ankari koordinirala razmenu 26 zatvorenika Rusije i više zapadnih zemalja.

"Oslobođeni aktivisti, branioci ljudskih prava i novinari nepravedno su progonjeni i zatvoreni od strane ruskog i beloruskog režima iz političkih razloga i držani su u nepodnošljivim uslovima", napisao je Borel u saopštenju.

On je dodao da politički zatvorenici i svi koji su još uvek nepravedno zatvoreni u ruskim i beloruskim zatvorima "moraju odmah i bezuslovno biti oslobođeni".

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.