KATASTROFA NA JUGU EVROPE: Najveća suša za pola veka, milioni građana bez kapi vode, stočari prinuđeni da UBIJAJU ŽIVOTINJE
Foto: Igor Petyx / Zuma Press / Profimedia

tuga

KATASTROFA NA JUGU EVROPE: Najveća suša za pola veka, milioni građana bez kapi vode, stočari prinuđeni da UBIJAJU ŽIVOTINJE

Planeta -

Stočari su prinuđeni da ubijaju domaće životinje na Siciliji zbog nezapamćene višemesečne nestašice hrane i vode.

Za poslednje dve decenije ova godina je sa najmanje padavina. Vlada Italije je izdvojila 20 miliona evra za pomoć pogođenom regionu. Najviše je pogođena poljoprivreda i to posebno stočari. Zbog nestašice hrane i vode mnogi su prinuđeni da ubijaju stoku.

Usled izuzetno retkih padavina u poslednjih godinu i po dana veliki deo sicilijanske populacije, skoro polovina od ukupno pet miliona stanovnika, podvrgnut je racionalizaciji vode za piće. Situacija je posebno teška na zapadnom i južnom delu ostrva, a od 29 veštačkih jezera šest je potpuno presušilo.

Iz tog razloga u mnogim opštinama građani dobijaju vodu svaki drugi dan ili se snabdevaju iz cisterni. Posledice toga su velika šteta u poljoprivredi dok su u nekim oblastima stočari prinuđeni i da ubijaju stoku za koju nemaju ni vodu ni hranu.

Enio Bonfanati iz Kaltanisete ističe da je situacija katastrofalna i da zaista mora da koristi takav termin.

- Ovde inače uzgajamo plavi patlidžan, paradajz, paprike, a ove godine nema ničega zbog suše. Ono malo vode što imamo čuvamo za biljke koje najviše pate. Pšenicu smo svu izgubili - žali se drugi poljoprivrednik.

Guverner Sicilije Renato Skifani je još u februaru proglasio status prirodne nepogode, a vlada Italije je u maju proglasila vanredno stanje jer je ovo jedna od najtežih suša koja je pogodila ovo ostrvo u poslednjih pedeset godina.

STOKA BEZ HRANE I VODE

Ovih dana je i Ministarstvo poljoprivrede Italije proglasilo u čitavoj Siciliji stanje ekstremnih vremenskih uslova dok region traži i poseban dekret koji bi se odnosio na kontinuirano smanjenje vodenih resursa u veštačkim jezerima što dovodi do nedostatka vode za navodnjavanje.

Procenjuje se da će ove godine, u odnosu na prošlu, poljoprivredna i stočarska proizvodnja biti prepolovljene.

- Na Siciliji se odvija jedna tragična situacija kao nikada u poslednjih 20 godina. Svi poljoprivredni sektori su strašno ugroženi, počevši od same stoke koju moramo da ubijamo, jer nemaju šta da jedu i piju - upozorava Frančesko Kukurulo iz udruženja poljoprivrednika Koldireti.

VANREDNO I NA KALABRIJI I SARDINIJI

Narednih dana prognoza vremena predviđa izuzetno visoke temperature bez padavina te je vanredno stanje zbog suše proglašeno i u regionu Kalabrija dok se isto sprema da učini i Sardinija.

Nacionalna liga zadruga južnih regiona, poznatija kao Legakop, koja je najstarije i glavno udruženje za zaštitu i zastupanje italijanskih zadruga, govori o dramatičnoj situaciji na tim teritorijama koje su do sada izgubile četiri milijarde evra kao i 33.000 radnih mesta samo u prvom tromesečju ove godine izazvane sušom koja i dalje traje.

Na Siciliji je inače nedavno zabeležena rekordna temperatura ikada izmerena u Evropi od 48,8 stepeni!

(Kurir.rs/RTS/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:22

ŽEDNI I LJUDI I STOKA U ZAPADNOJ SRBIJI: Ovakva suša se ne pamti u poslednjih 15 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track