KAKO JE PUTIN DOČEKAO KRASIKOVA, PLAĆENOG UBICU: Snažan stisak ruke, ZAGRLJAJ, avion i crveni tepih (FOTO+VIDEO)
Vladimir Putin i Vadim Krasikov na aerodromu Vnukovo u Moskvi, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NAJVEĆI TRIJUMF MOSKVE U RAZMENI ZATVORENIKA

KAKO JE PUTIN DOČEKAO KRASIKOVA, PLAĆENOG UBICU: Snažan stisak ruke, ZAGRLJAJ, avion i crveni tepih (FOTO+VIDEO)

Planeta -

Vadim Krasikov, plaćeni ubica koji se u sklopu razmene zatvorenika vratio u Rusiju, bio je prvi od njih koji je izašao iz aviona u Moskvi, prvi se rukovao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon čega je usledio i zagrljaj!

Krasikov je bio zaposlenik FSB-a, deo grupe Alfa, posebne jedinice te ruske bezbednosne agencije. Osuđen je na doživotni zatvor na nemačkom sudu zbog ubistva bivšeg čečenskog militanta 2019. u berlinskom parku.

Vladimnir Putin
foto: Screenshot

Nemačke vlasti su, uoči oslobađanja Krasikova, naglasile da je to bila "teška odluka" s obzirom da je ubistvo počinjeno usred dana, nekoliko minuta hoda od parlamenta u Berlinu i ofisa tadašnje kancelarke Angele Merkel.

UBIO ČEČENA USRED BELA DANA U BERLINU

Njegova žrtva bio je bivši čečenski pešadijski komandant, gruzijski državljanin Zelimkan Čangošvili, za kojim je Rusija raspisala poternicu zbog optužbi za terorizam. U Nemačku je doputovao nakon što je na njega pokušan atentat u Gruziji, 2015. godine. Svedoka njegovog ubistva bilo je mnogo, budući da je likvidiran na ulici, usred dana.

Čečenu je s leđa prišao čovek na biciklu, izvukao pištolj sa prigušivačem i pucao u njega tri puta. Svedoci su policajcima pokazali čoveka koji je u obližnjem žbunju na obali reke Špre bacio bicikl u vodu, presvukao se i skinuo periku. Prilikom hapšenja oduzet mu je ruski pasoš na ime Vadim Sokolov sa šengenskom vizom koju je izdala ambasada Francuske u Rusiji, kao i pištolj u kojem je još uvek bilo devet od 15 metaka.

Vadim Krasikov, fotografija sa suđenja Nemačkoj 2021. godine
Vadim Krasikov, fotografija sa suđenja Nemačkoj 2021. godinefoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Suđenje Vadimu Krasikovu počelo je 7. oktobra 2020. pred Apelacionim sudom u Berlinu i trajalo je 14 meseci. Presuda "doživotni zatvor" izrečena mu je 5. decembra 2021. Samo šest meseci nakon objavljivanja presude ime Vadima Krasikova počelo je da se pojavljuje u vezi sa raznim pokušajima razmene sa tadašnjim američkim zatvorenicima u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin lično je više puta jasno stavio do znanja da je Kremlj zainteresovan za povratak Krasikova u Rusiju. U intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu u februaru ove godine, Putin je govorio o čoveku koji je „iz patriotskih uverenja eliminisao razbojnika u jednoj evropskoj prestonici".

Putin je u intervjuu Takeru Karlsonu u februaru 2024. govorio o Krasikovu
Putin je u intervjuu Takeru Karlsonu u februaru 2024. govorio o Krasikovufoto: AP/Gavriil Grigorov

Iako se činilo nemogućim da osuđeni ubica bude pušten iz zatvora, to je omogućio Zakonik o krivičnom postupku (StPO) SR Nemačke, koji sada predviđa puštanje iz zatvora zločinca kojeg je osudio nemački sud, bez obzira na krivično delo i kaznu.

"Nikome nije bilo lako doneti odluku o deportaciji ubice osuđenog na doživotni zatvor nakon samo nekoliko godina zatvora.Interes države za izvršenje zatvorske kazne morao se odvagnuti u odnosu na slobodu nevinih ljudi zatvorenih u Rusiji i onih koji su nepravedno zatvoreni iz političkih razloga", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc koji je prekinuo svoj letnji odmor kako bi pozdravio neke od oslobođenih zatvorenika po dolasku na aerodrom u Kelnu.

Bonus video:

04:27

PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1 Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track