IZRAEL BESAN NA TURSKU: Protest zbog zastava na pola koplja za ubijenog vođu Hamasa
Foto: EPA Abedin Taherkenareh

IZRAEL BESAN NA TURSKU: Protest zbog zastava na pola koplja za ubijenog vođu Hamasa

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je na razgovor zamenika ambasadora Turske da bi izrazili protest pošto je Ambasada Turske u Tel Avivu spustila zastavu na pola koplja u odgovoru na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

"Država Izrael neće tolerisati izraze žaljenja za ubicu poput Hanijea", saopštio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, prenele su agencije.

U saopštenju izraelskog ministra se navodi da je Hanije bio lider Hamasa tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine kada je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca, uglavnom civila i oteto i u Gazu odvedeno više od 250 talaca.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Oncu Keceli je u odgovoru na saopštenje Kaca na Platformi Iks objavio "Ne možete postići mir ubijanjem pregovarača, preteći diplomatama", očito aludirajući na ubistvo Hanijea.

Ismail Hanije je ubijen u Teheranu gde je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana. Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za njegovu smrt, ali su Iran i njegovi saveznici, uključujući Hamas i Hezbolah optužili tu zemlju za ubistvo i zapretili osvetom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je drugi avgust proglasio danom nacionalne žalosti za Hanijeom. Napetost između Izraela i Turske je naglo pojačana od početka rata u Gazi u kojem je ubijeno više od 39.000 Palestinaca.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track