SNIMLJEN BIZARAN DETALJ TOKOM RAZMENE ZAROBLJENIKA: Putin se deci ruskih SPAVAČA obratio na španskom, nisu znali KO SU NI GDE IDU
Foto: AP Kirill Zykov/Shutterstock

Iza kulisa spektakularne akcije

SNIMLJEN BIZARAN DETALJ TOKOM RAZMENE ZAROBLJENIKA: Putin se deci ruskih SPAVAČA obratio na španskom, nisu znali KO SU NI GDE IDU

Planeta -

Dmitrij Peskov, sekretar za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, otkrio je danas više detalja o spektakularnoj razmeni zatvorenika između Rusije i zapadnih zemalja.

On je rekao da su se pregovori o ovoj složenoj razmeni odvijali uglavnom između FSB i CIA.

Peskov je pričao i konkretno o ruskim zatvorenicima koji su razmenjeni. Rekao je da Artjom i Ana Dulcev, koji su bili uhapšeni u Sloveniji, nisu mogli da budu stalno u kontaktu sa svojom decom, i da je postojala realna pretnja da im budu oduzeta roditeljska prava.

Još bizarnija je činjenica da su mališani saznali da su Rusi tek kada su ušli u avion, pošto su se njihovi roditelji-obaveštajci predstavljali kao državljani Argentine.

Vladimir Putin, Vadim Krasikov
foto: Kirill Zykov / Sputnik / Profimedia

- Kada su deca izašla iz aviona, Putin ih je, zapravo, pozdravio na španskom, rekao je "buenas noches". Njihova deca nisu znala ko se sastaje sa njima, nisu ni znali ko je Putin - rekao je Peskov.

Dulcevi su uhapšeni 5. decembra 2022. godine u Primožičevoj ulici u Ljubljani, gde su živeli sa decom.

Njih dvoje su imali lažne identitete, i svi su ih poznavali kao Ludviga Giša i Mariju Rosu Mejer Munos. Zbog špijunaže oni su osuđeni na ukupnu kaznu od godinu i sedam meseci zatvora.

Spavači su agenti koji pod lažnim identitetima žive u zapadnim zemljama. Njih ruske službe pripremaju za odlazak u inostranstvo tokom višegodišnjeg programa obuke.

Vladimir Putin
foto: EPA/Mikhail Voskresenskiysputnik

Dulcevi su stigli u Argentinu još 2012. godine, i odmah se posvetili sticanju državljanstva i izgradnji lažnih identiteta.

Giš je tvrdio da je austrijski državljanin, rođen od argentinske majke u Namibiji, što mu je omogućilo brz put do državljanstva. S druge strane, Marija je tvrdila da je Meksikanka i priložila izvod iz matične knjige rođenih u kojem je pisalo da je rođena u Grčkoj.

Bračni par je u argentinskoj prestonici živeo miran i neupadljiv život, a komšije su ih opisivale kao ljubazne ljude. Tokom tog perioda, dobili su ćerku Sofi i sina Danijela.

Tokom leta 2017. godine, porodica je došla u Sloveniju sa turističkom vizom. Oni su otvorili dve kompanije u Ljubljani koje su im služile kao maska: računarsku firmu DSM&IT i internet galeriju umetnosti Art Gallery 5’14.

Imali su kancelariju u zgradi u Parmovoj ulici, gde je registrovano i više drugih firmi stranih državljana.

Šta su Munos i Giš učinili da privuku pažnju obaveštajnih službi trenutno nije poznato. Međutim, poznato je da je Sova (Slovenačka obaveštajna služba), do njih došla putem obaveštenja strane obaveštajne službe. Koja je bila ta "saveznička služba", nije poznato, ali slovenački mediji pišu da je najverovatnije u pitanju bila CIA.

Peskov je takođe izneo tvrdnje da je američka strana pokušavala da utiče na jednog zatvorenika, oficira GRU, time što mu je dozvolila da razgovara sa svojim ocem, ali mu je on navodno poručio: "Sine, ti si uradio sve što treba".

Putinov pres sekretar je rekao da je Putin lično došao na aerodrom zato što je to veoma važno za sve ljude koji služe svojoj zemlji, i "prošli su kroz teška iskušenja da bi se vratili u otadžbinu."

Vladimir Putin, Vadim Krasikov
foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Kremlj se posebno zahvalio predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, koji je učestvovao u "izradi složenog lanca razmene zarobljenika".

Razmena zarobljenika između Rusije i Zapada

Osmoro ruskih državljana koji su bili zatvoreni u zapadnim zemljama vratilo se u Rusiju 1. avgusta: Vadim Sokolov (Krasikov), Vladislav Kljušin, Artjom i Ana Dulcev, Pavel Rubcov, Vadim Konoščenok, Mihail Mikušin, Roman Seleznjev.

Zauzvrat, na Zapad su odleteli državljani SAD, Nemačke, Rusi i nosioci dvojnog državljanstva.

(Kurir.rs/RIA Novosti/N1 Slovenija/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

04:27

PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1 Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track