ROBOT SNIMIO MISTERIOZNE TRAGOVE ISPOD GLEČERA: Šok otkriće tokom ekspedicije na Antarktiku PODMORNICA NESTALA ISPOD LEDENE PLOČE
Foto: screenshot

istraživanje

ROBOT SNIMIO MISTERIOZNE TRAGOVE ISPOD GLEČERA: Šok otkriće tokom ekspedicije na Antarktiku PODMORNICA NESTALA ISPOD LEDENE PLOČE

Planeta -

Naučnici su otkrili nikada ranije viđene oblike ispod plutajuće ledene ploče na Antarktiku nakon ekspedicije da naprave najdetaljniju sliku donje strane glečera ikada!

Čudni oblici otkriveni su ispod ledene ploče Dotson na Zapadnom Antarktiku 2022. godine kad je vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) zaronilo ispod glečera i putovalo više od 1.000 km ispod donje strane leda.

Istraživači su objavili rezultate istraživanja u časopisu Science Advances.

- Da bismo razumeli ciklus leda na Antarktiku i kako led dolazi sa kontinenta u okean, moramo razumeti kako se topi odozdo, proces koji je jednako važan kao i odvaljivanje leda sa kopna u okean - rekla je za Live Science profesorka okeanografije na Univerzitetu u Geteborgu Ana Vahlin koja je glavni autor studije.

Ledena ploča Dotson je komad plutajućeg leda širine 50 kilometara, sedam puta veći od Njujorka, koji se nalazi na obali zemlje Meri Berd na zapadnom Antarktiku. To je deo ledenog pokrivača Zapadnog Antarktika koji ima dramatično otapanje glečera koji bi mogli da izazovu porast nivoa mora za otprilike 3,4 m ako na kraju dođe do kolapsa celog sloja.

Stalna erozija gricka rubove ledene ploče, a topla okeanska voda se infiltrira u njegovu donju stranu i odvaja je od kopna, čineći njen eventualni kolaps neizbežnim, pokazale su prethodne studije.

Da bi dalje istražili procese koji ugrožavaju ledenu ploču, debljine 350 metara, istraživači su poslali ROV ispod leda da skenira donju stranu sonarom izgradivši najopsežniju i najpotpuniju sliku donje strane glečera ikada.

Istraživanje je pokazalo da se glečer najbrže topi na mestima gde podvodne struje erodiraju njegovu osnovu, a pukotine koje prolaze kroz glečer pomažu topljenju da se popne na površinu.

Međutim, neočekivano, naučnici su takođe otkrili da je osnova glečera, umesto da bude glatka, prošarana oblicima suze koji izranjaju iz vrhova i dolina u ledu. Neki od ovih oblika su dugi i do 400 metara. Istraživači veruju da su ovi čudni obrasci stvoreni neravnomernim topljenjem dok se voda kreće sa Zemljinim okretanjem preko donje strane glečera.

- Ako pažljivo pogledate oblike, vidite da nisu simetrični, malo su savijeni kao plave dagnje, a razlog za tu asimetriju je Zemljina rotacija. Voda koja se kreće na Zemlji podleže nečemu što se zove Koriolisova sila koja deluje levo od pravca kretanja na južnoj hemisferi. Ako smo u pravu postoji ravnoteža sila u sloju najbližem ledu gde je trenje uravnoteženo Koriolisovom silom - rekla je Vahlin.

Rezultat je spiralni obrazac strujanja koji se zove Ekmanova spirala, koji se najčešće vidi kada vetrovi putuju preko površinske vode, ali se takođe može stvoriti tako što voda putuje preko leda.

Da bi nastavili sa istraživanjem, istraživači su se vratili sa vozilom na daljinsko upravljanje u januaru 2024. godine, međutim, podmornica se izgubila i nestala ispod ledene ploče. Sledeći cilj tima je da se vrati sa novom podmornicom i nastavi da istražuje neotkrivene dubine ispod.

- Potrebno je mnogo energije da bi se led otopio tako da je sav led na Antarktiku kao džinovski stabilizator temperature i važan deo Zemljinog klimatskog sistema. Ako bi antarktički ledeni pokrivač završio u okeanu velikom brzinom, to bi potencijalno moglo uticati na porast nivoa mora, tako da ako naučimo gornju i donju granicu, takođe možemo postaviti ograničenja za budući porast nivoa mora - rekla je Vahlin.

Naučnici su nedavno upozorili, podsetimo, da bi kolaps Tvejtsovog glečera mogao da dovede do katastrofalnog skoka nivoa mora.

(Kurir.rs/Live Science/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track